Catering wegetariański

WEGETARIANIE ŻYJĄ DŁUŻEJ

Liczba wegetarian w Polsce wciąż rośnie. Wielu z nich przechodzi na dietę roślinną z konieczności (względy zdrowotne), duży odsetek traktuje ją jako rozwiązanie problemów etycznych (nie chcą wyrządzać krzywdy zwierzętom). Spada zaufanie do producentów produktów mięsnych – przestajemy wierzyć daniom, które znajdujemy na talerzu. Powody są różne, ale skutki w każdym przypadku tak samo pozytywne! Badania specjalistów mówią jednoznacznie: wegetarianie żyją po prostu dłużej!

Dieta wegetariańska może chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi: obniża stężenie cholesterolu, poziom ciśnienia tętniczego; a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Mięso, często faszerowane hormonami i antybiotykami, ma właściwości rakotwórcze (przyznała to Światowa Organizacja Zdrowia w 2015r.). Wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego, zwłaszcza zaś jelita grubego, ponieważ jedzą więcej błonnika i rzadziej cierpią na zaparcia.

Dieta roślinna jest też uznawana za dobry sposób w walce z nadwagą i otyłością. Odpowiednio dobrany jadłospis wegetariański dostarcza witaminę C i kwas foliowy. Wegetarianizm przynosi też pozytywne skutki wizualne – jesteśmy z jednej strony szczuplejsi, ale też dłużej możemy cieszyć się młodym wyglądem. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste zawierają antyoksydanty – substancje te niwelują wolne rodniki, likwidują zmarszczki i opóźniają proces starzenia się skóry. Według badań z ostatnich lat, wprowadzenie do diety owoców i warzyw przyczynia się do poprawy nastroju i walki z depresją (warzywa takie jak szpinak, fasola czy jarmuż dodają więcej energii).

WEGETARIANIZM – TYLKO PRZEMYŚLANY

Mimo, że w naszej diecie jest coraz więcej roślin, ponad 40% Polaków ciągle uważa, że wegetarianizm jest bardzo niezdrowy. To oczywiście mity. Faktem jest jednak konieczność odpowiedniego skomponowania wege-jadłospisu. Aby dieta wegetariańska była zdrowa, pełnowartościowa i dostarczała organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych; należy ją odpowiednio przemyśleć. W przeciwnym razie może nam grozić zbyt małe spożycie energii i niedobory, m.in. białka, witaminy B12, witaminy D, żelaza, cynku, wapnia, selenu, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie w restrykcyjnych odmianach wegetarianizmu).

 „Health”, „wellness” i „fit” przestają być dietą czy modą. Coraz więcej osób jest gotowych, żeby zmienić swój styl życia na zdrowszy i ograniczyć w diecie mięso. Żywienie oparte na produktach roślinnych, to również sposób na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Dobrze skomponowany, lekki jadłospis eliminuje z diety nie tylko mięso, ale również przetworzone jedzenie, konserwanty i inny niezdrowe składniki. Wege-menu powinno bazować przede wszystkim na produktach świeżych, warzywach i owocach oraz zbożach. Eliminujemy zbędne i niezdrowe elementy i dostarczamy organizmowi duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

PLANUJ I LICZ!

Planując posiłki, trzeba zwracać uwagę, by unikać niedoborów i wszelkich żywieniowych pułapek. A tych jest sporo! Najlepiej spożywać kilka (4-5) regularnych posiłków, dbać o bilans kaloryczny oraz prawidłowe nawodnienie organizmu. W tradycyjnej diecie wegetariańskiej znajduje się wiele produktów będących dobrym źródłem białka, takich jak jaja, czy nabiał. Z produktów pochodzenia roślinnego są to nasiona roślin strączkowych. Rezygnując ze spożycia ryb, należy pamiętać o olejach (oliwa, lniany, słonecznikowy) oraz orzechach i pestkach. Najczęściej występujące u wegetarian niedobory żelaza i wapnia, można wyeliminować przez spożywanie nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, zielonych warzyw liściastych czy pestek. Warto wybierać napoje roślinne, warzywa kapustne oraz zboża, takie jak komosa ryżowa.

Wegetariańskiej kuchni trzeba się nauczyć – konieczne jest poszerzenie wiedzy kulinarnej, eksperymentowanie z różnymi produktami i przepisami. Taka dieta wymaga dużego zaangażowania w planowanie posiłków oraz odpowiedniej ilości wolnego czasu na ich przygotowanie. Chcąc w pełni korzystać z dobrodziejstw „zielonego” jadłospisu, dobrze oddać go w ręce specjalistów – chodzi oczywiście o catering wegetariański.

BĄDŹ WEGE Z FITKALORIĄ

Z FITKALORIĄ nie musisz martwić się o to, że Twój wegetariański jadłospis będzie nieodpowiednio skomponowany, nudny czy niesmaczny. Dietetyk zadba, aby na Twoim talerzu znalazły się wyłącznie dobrze przemyślane dania, a Ty będziesz mógł w pełni cieszyć się z korzyści, wynikających ze stosowania diety roślinnej, która będzie wpływała pozytywnie na Twoje zdrowie.

Catering vege to doskonała opcja na zdrowsze życie i lepsze samopoczucie, dla osób w każdym wieku. Należy pamiętać o tym, że trzeba dobrać ją indywidualnie dla każdej osoby. Ważny jest wiek, tryb życia, sposób spędzania wolnego czasu (siedzący lub aktywny), indywidualne upodobania smakowe. Innego wegetariańskiego cateringu będzie potrzebowała osoba regularnie trenująca na siłowni, a zupełnie innego młoda, rozwijająca się kobieta.

Kontrolowanie spożywania odpowiednich składników i ilości kalorii może być czasochłonne i trudne dla osób, które dopiero zaczynają swoją wege-przygodę. Dlatego idealną opcją są posiłki skomponowane pod okiem naszych dietetyków; bogate we wszystko, czego potrzebuje Twój organizm. Znajdziesz tu zdrowe tłuszcza, strączki, orzechy, świeże owoce i warzywa oraz odpowiednio dobrane produkty nabiałowe.

Lekkie, świeże posiłki pozwolą osiągnąć dobre samopoczucie, uczucie sytości i oczyścić organizm z toksyn. VEGE catering to też dobra opcja dla osób, które borykają się z nadwagą lub chcą utrzymać szczupłą sylwetkę. Nasi dietetycy pomogą wybrać odpowiedni jadłospis, tak by wegetariański catering dietetyczny uszyć na miarę –  zamienić kalorie w fitkalorie. Proponujemy pakiety pięciu posiłków w różnych wariantach kalorycznych: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000 kcal (jeśli chcesz, możesz zdecydować się także na pakiet trzech posiłków – należy jednak pamiętać, że liczba spożytych kalorii w danej grupie obliczana przy spożywaniu 5 posiłków dziennie).

Zainteresowany dietą wegetariańską?
Na naszej stronie możesz zamówić online.