-15% na dietę Fit Mama z kodem FITMAMA💖
00
dni
:
05
godz.
:
50
min.
:
53
sek.
DIETA | 06 czerwca 2022

Czy dieta ma wpływ na szybkość starzenia się?

Chociaż dobre nawyki, takie jak picie dużej ilości wody, odpowiedni odpoczynek i dbanie o skórę, mogą z pewnością pomóc w zachowaniu młodości, równie ważne jest zwracanie uwagi na dietę.

Image

Jedzenie, które przyśpiesza proces starzenia się

Prawdopodobnie nie jest niespodzianką, że smażone potrawy mogą przyspieszyć starzenie się organizmu. Kiedy smażymy żywność w gorącym oleju, uwalniają się cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Uszkadzają one tym samym skórę i powodują, że szybciej traci ona elastyczność.

Dodatkowo wysoka zawartość soli może odwodnić skórę i przyspieszyć powstawanie zmarszczek. Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy na zawsze rezygnować z frytek i chrupiącego kurczaka. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, lepiej jest ograniczyć użycie tłuszczu poprzez przyrządzanie jedzenia w piekarniku.

Pieczywo dodaje siły i zdrowia? Nie do końca

Białe pieczywo jest pełne przetworzonych węglowodanów. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności, może prowadzić do powstawania cząsteczek, które przyczyniają się do przewlekłego stanu zapalnego i starzenia się organizmu.

Istnieje, na szczęście, wiele alternatyw dla białego chleba. Wiele z nich zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą przynieść korzyści Twojemu ciału. Chleb z mąki graham lub pełnoziarnisty to dwie z najlepszych opcji.

Dobre i złe tłuszcze

Wiele starszych osób dorastało w gospodarstwach domowych, w których używano wyłącznie margaryny. Kilkadziesiąt lat temu było reklamowane jako zdrowa alternatywa dla masła. Najnowsze informacje pokazują, że w rzeczywistości jest nawet gorsza ze względu na wysoką zawartość uwodornionego oleju.

Margaryna może sprawić, że będziesz bardziej podatny na uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV, co prowadzi do utraty kolagenu i zwiększa tempo powstawania zmarszczek i plam starczych.

Umiarkowane ilości prawdziwego masła są lepszym substytutem margaryny, ale jeszcze lepszą alternatywą byłoby spróbowanie zamiast tego oliwy z oliwek lub awokado. Zarówno oliwa z oliwek, jak i awokado są bogate w zdrowe tłuszcze, które pomagają wyglądać i czuć się młodziej.

Chociaż istnieją pewne produkty spożywcze, które mogą przyczynić się do szybszego starzenia, należy pamiętać, że umiar jest kluczem do zdrowej diety. Dokonywanie prostych zamian i uważne jedzenie może znacznie pomóc Ci zachować młodość przez długie lata.

Literatura:

  1. Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients12(3), 870. https://doi.org/10.3390/nu12030870