-15% na dietę Fit Mama z kodem FITMAMA💖
01
dni
:
12
godz.
:
56
min.
:
38
sek.
DIETA | 13 stycznia 2023

Dieta fleksitariańska – wszystko, co powinnaś wiedzieć

Dieta fleksitariańska to nowy trend dietetyczny. W ostatnim czasie zdecydowanie zyskał na popularności. Chcesz dodać więcej pokarmów roślinnych do swojej diety, ale nie chcesz całkowicie eliminować mięsa? W związku z tym, fleksitarianizm to idealne rozwiązanie dla Ciebie! Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się na czym dokładnie polega oraz jak może wyglądać Twoje codzienne menu.

Image

Czym jest dieta fleksitariańska?

Termin fleksitarianizm to połączenie dwóch słów angielskich: flexible – elastyczny i vegetarianism – wegetarianizm. Fleksitarianizm również nazywany jest semiwegetarianizmem.

Wegetarianie eliminują mięso i czasami inne pokarmy pochodzenia zwierzęcego, podczas gdy weganie unikają mięsa, ryb, jaj, nabiału i wszystkich innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ fleksitarianie jedzą produkty pochodzenia zwierzęcego, nie są uważani za wegetarian ani wegan.

Dieta fleksitariańska nie ma jednoznacznych zasad ani zalecanej liczby kalorii i makroskładników. W rzeczywistości jest to bardziej styl życia niż dieta.

Opiera się na następujących zasadach:

  • Jedz głównie owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
  • Skoncentruj się na białku roślinnym zamiast zwierzęcym.
  • Bądź elastyczna i od czasu do czasu włączaj produkty mięsne i zwierzęce.
  • Sięgaj po żywność jak najmniej przetworzoną,
  • Ogranicz dodany cukier i słodycze.

Ze względu na swój elastyczny charakter i skupienie się na tym, co należy uwzględnić, a nie na tym, co ograniczyć, dieta fleksitariańska jest popularnym wyborem dla osób, które chcą jeść zdrowiej.

Dowiedz się, jakie korzyści daje dieta bezmięsna.

Czy będę jeść wystarczającą ilość białka na diecie fleksitariańskiej?

Tak! Zdecydowanie! Upewnij się, że we wszystkich posiłkach znajduje się źródło białka, które stanowi co najmniej 1/4 Twojego talerza. Możesz również włączyć źródła białka do swoich przekąsek, aby były bardziej sycące. Oto kilka przykładów:

  • Rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasola
  • Produkty sojowe: tofu, tempeh,  wzbogacony napój sojowy
  • Orzechy i nasiona
  • Jajka
  • Nabiał: ser, mleko, jogurt
  • Mięso: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina
  • Ryba

Czy dieta fleksitariańska pomoże mi schudnąć?

Dieta fleksitariańska nie jest dietą odchudzającą. To nieograniczające i praktyczne podejście do jedzenia, które obejmuje podaż większej ilości roślin, ale nadal pozwala jeść produkty pochodzenia zwierzęcego.

Czy jest coś, o czym muszę wiedzieć przed rozpoczęciem diety fleksitariańskiej?

Zwiększenie ilości spożywanych pokarmów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe z dnia na dzień, może mieć wpływ na przewód pokarmowy u niektórych osób. W związku z tym zaleca się stopniowe zwiększanie ilości spożywanych pokarmów bogatych w błonnik i picie wystarczającej ilości wody, aby wspomóc trawienie.

Jak może wyglądać Twój fleksi- jadłospis?

DZIEŃ 1

Śniadanie: Ricotta z rzodkiewką, pieczywo na zakwasie, sałatka z pomidorkami cherry

Lunch: Tortilla z dorszem, warzywami i sosem tatarskim

Kolacja: Sałatka z szarpanym kurczakiem, żurawiną i żółtymi pomidorkami, sos czosnkowy Przekąska: Batonik owsiany z czekoladą i bakaliami

DZIEŃ 2

Śniadanie: Pasta z wędzonym łososiem i listkiem świeżej bazylii, pieczywo chrupkie, sałatka

Lunch: Wegetariańska lasagne z pieczarkami, porem i marchewką z twarogowym dipem koperkowym

Kolacja: Sałatka z grillowanym halloumi, sałatą lodową i perłowym kuskusem, dressing porzeczkowy z balsamico 

Przekąska: Waniliowy ryż na mleku z musem owocowym i prażonymi nerkowcami 

Wegetarianizm wydaje się być dla Ciebie nieosiągalny? Sięgnij po dietę BALANCE z naszej oferty. To doskonałe rozwiązanie, jeśli chcesz ograniczyć spożycie mięsa i jednocześnie zadbać o swoje zdrowie oraz o naszą planetę!

Bibliografia:

  1. Derbyshire EJ. Flexitarian diets and health: a review of the evidence-based literature. Front Nutr. 2017;3:55.
  2. Huang R et al. Vegetarian diets and weight reduction: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Gen Intern Med. 2016;31(1):109-116.
  3. Willett W et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019;393(10170):447-492.
  4. Alae-Carew C., Green R., Stewart C. i wsp. The role of plant-based alternative foods in sustainable and healthy food systems: Consumption trends in the UK. Sci Total Environ, 2022, 807, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.151041.
  5. Tantamango-Bartley Y., Jaceldo-Siegl K., Fan J. iwsp.: Vegetariandiets and the incidence of cancer in a low-riskpopulation. CancerEpidemiolBiomarkersPrev. 2013; 22(2):286–94.
Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.