Przekąska dietetyczna - dieta wege - Fit kalorie
Kolacja dietetyczna - dieta wege - Fit kalorie
Śniadanie dietetyczne - dieta wege - Fit kalorie

Catering wegetariański

Będąc wegetarianinem, dbanie o dostarczenie wszystkich składników odżywczych jest szczególnie ważne. W jadłospisie WEGE nie znajdziemy ryb, owoców morza i oczywiście mięs. Zadbaliśmy o to, by w każdym posiłku pojawiła się za to odpowiednia porcja roślinnego zamiennika białka. Mamy tu szeroki wachlarz produktów z grupy nabiału; warzywa, owoce, rośliny strączkowe, kasze, pestki oraz orzechy.

Zainteresowany dietą WEGE?
Na naszej stronie możesz zamówić ją online.

WEGETARIAŃSKI CATERING BO WEGETARIANIE ŻYJĄ DŁUŻEJ

Liczba wegetarian w Polsce wciąż rośnie. Powody są różne, ale skutki w każdym przypadku tak samo pozytywne! Badania specjalistów mówią jednoznacznie: wegetarianie żyją po prostu dłużej!

Dieta wegetariańska może chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi: obniża stężenie cholesterolu, poziom ciśnienia tętniczego; a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego, zwłaszcza zaś jelita grubego, ponieważ jedzą więcej błonnika i rzadziej cierpią na zaparcia.

Dieta roślinna jest też uznawana za dobry sposób w walce z nadwagą i otyłością. Odpowiednio dobrany jadłospis wegetariański dostarcza witaminę C i kwas foliowy. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste zawierają antyoksydanty – substancje te niwelują wolne rodniki, likwidują zmarszczki i opóźniają proces starzenia się skóry. Według badań z ostatnich lat, wprowadzenie do diety owoców i warzyw przyczynia się do poprawy nastroju i walki z depresją (warzywa takie jak szpinak, fasola czy jarmuż dodają więcej energii).

VEGE CATERING – TYLKO PRZEMYŚLANY

Mimo, że w naszej diecie jest coraz więcej roślin, ponad 40% Polaków ciągle uważa, że wegetarianizm jest bardzo niezdrowy. To oczywiście mity. Faktem jest jednak konieczność odpowiedniego skomponowania wege-jadłospisu. Aby dieta wegetariańska była zdrowa, pełnowartościowa i dostarczała organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych; należy ją odpowiednio przemyśleć. W przeciwnym razie może nam grozić zbyt małe spożycie energii i niedobory, m.in. białka, witaminy B12, witaminy D, żelaza, cynku, wapnia, selenu, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie w restrykcyjnych odmianach wegetarianizmu).

 „Health”, „wellness” i „fit” przestają być dietą czy modą. Coraz więcej osób jest gotowych, żeby zmienić swój styl życia na zdrowszy i ograniczyć w diecie mięso. Żywienie oparte na produktach roślinnych to również sposób na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Dobrze skomponowany, lekki jadłospis eliminuje z diety nie tylko mięso, ale również przetworzone jedzenie czy konserwanty. Wege-menu powinno bazować przede wszystkim na produktach świeżych, warzywach i owocach oraz zbożach.

CATERING DIETETYCZNY WEGETARIAŃSKI – PLANUJ I LICZ!

Planując posiłki, trzeba zwracać uwagę, by unikać niedoborów i wszelkich żywieniowych pułapek. A tych jest sporo! Najlepiej spożywać kilka (4-5) regularnych posiłków, dbać o bilans kaloryczny oraz prawidłowe nawodnienie organizmu. W tradycyjnej diecie wegetariańskiej znajduje się wiele produktów będących dobrym źródłem białka, takich jak jaja czy nabiał. Z produktów pochodzenia roślinnego są to nasiona roślin strączkowych. Rezygnując ze spożycia ryb, należy pamiętać o olejach (oliwa, lniany, słonecznikowy) oraz orzechach i pestkach. Najczęściej występujące u wegetarian niedobory żelaza i wapnia można wyeliminować przez spożywanie nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, zielonych warzyw liściastych czy pestek. Warto wybierać napoje roślinne, warzywa kapustne oraz zboża, takie jak komosa ryżowa.

Wegetariańskiej kuchni trzeba się nauczyć – konieczne jest poszerzenie wiedzy kulinarnej, eksperymentowanie z różnymi produktami i przepisami. Taka dieta wymaga dużego zaangażowania w planowanie posiłków oraz odpowiedniej ilości wolnego czasu na ich przygotowanie. Chcąc w pełni korzystać z dobrodziejstw „zielonego” jadłospisu, dobrze oddać go w ręce specjalistów – chodzi oczywiście o catering wegetariański.

CATERING VEGE – BĄDŹ WEGE Z FIT KALORIE

Z FIT KALORIE nie musisz martwić się o to, że Twój wegetariański jadłospis będzie nieodpowiednio skomponowany, nudny czy niesmaczny. Dietetyk zadba, aby na Twoim talerzu znalazły się wyłącznie dobrze przemyślane dania, a Ty będziesz mógł w pełni cieszyć się z korzyści, wynikających ze stosowania diety roślinnej, która będzie wpływała pozytywnie na Twoje zdrowie.

Catering wege to doskonała opcja na zdrowsze życie i lepsze samopoczucie, dla osób w każdym wieku. Należy pamiętać o tym, że trzeba dobrać ją indywidualnie dla każdej osoby. Ważny jest wiek, tryb życia, sposób spędzania wolnego czasu (siedzący lub aktywny), indywidualne upodobania smakowe. Innego wegetariańskiego cateringu będzie potrzebowała osoba regularnie trenująca na siłowni, a zupełnie innego młoda, rozwijająca się kobieta.

Kontrolowanie spożywania odpowiednich składników i ilości kalorii może być czasochłonne i trudne dla osób, które dopiero zaczynają swoją wege-przygodę. Dlatego idealną opcją są posiłki skomponowane pod okiem naszych dietetyków; bogate we wszystko, czego potrzebuje Twój organizm. Znajdziesz tu zdrowe tłuszcze, strączki, orzechy, świeże owoce i warzywa oraz odpowiednio dobrane produkty nabiałowe.

Lekkie, świeże posiłki pozwolą osiągnąć dobre samopoczucie, uczucie sytości i oczyścić organizm z toksyn. WEGE catering to też idealna opcja dla osób, które borykają się z nadwagą lub chcą utrzymać szczupłą sylwetkę. Nasi dietetycy pomogą wybrać odpowiedni jadłospis, tak by wegetariański catering dietetyczny uszyć na miarę –  zamienić kalorie w fit kalorie. Proponujemy pakiety pięciu posiłków w różnych wariantach kalorycznych: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500 kcal (jeśli chcesz, możesz zdecydować się także na pakiet trzech posiłków – należy jednak pamiętać, że liczba spożytych kalorii w danej grupie obliczana przy spożywaniu 5 posiłków dziennie).