DIETA | 29 września 2021

Jesień – jakie są naturalne metody na wzmocnienie odporności?

Jesień jest szczególną porą roku, w której nietrudno o przeziębienie, czy też grypę. Na szczęście w dużej mierze możemy sami tego uniknąć, stosując kilka kroków ku wzmocnieniu naszej odporności.

Image

Dlaczego jesienią chorujemy?

Na zachorowanie w okresie jesienno-zimowym wpływa wiele czynników. Może to być nieodpowiednia ilość spędzania czasu na świeżym powietrzu i brak słońca, która produkuje wzmacniającą odporność witaminę D3. Oczywiście jesienią i zimą czynniki atmosferyczne, w tym wiatr i mróz sprawiają, że się przeziębiamy. Nie można w tej kwestii pominąć wirusów i bakterii, mających łatwiejszą drogę do zaatakowania naszego organizmu, gdy odporność w tym czasie spada. Na obniżoną odporność wpływa zatem m.in.:

  • niski poziom witaminy D3,
  • częste, wcześniejsze przyjmowanie antybiotyków upośledzających układ immunologiczny,
  • styl życia – zła dieta, siedzący tryb życia, wyniszczający, przewlekły stres,
  • brak odpoczynku, przemęczenie, problemy ze snem,
  • rezygnacja ze szczepień ochronnych,
  • stosowanie używek, głównie alkoholu i innych.

Najbardziej na zachorowania narażone są dzieci w wieku przedszkolnym, u których dopiero odporność się wykształca. One również mogą być powodem częstych infekcji u dorosłych, szczególnie jeśli ich pociechy uczęszczają do przedszkola lub żłobka.

Jak zatem wzmocnić odporność na jesień?

Najważniejszym czynnikiem w utrzymaniu wszystkich mechanizmów obronnych organizmu jest dostarczaniu mu niezbędnych mikro i makroelementów. Możemy tego dokonać, wyłącznie stosując zbilansowaną, zdrową dietę, szczególnie bogatą w:

  • ryby, orzechy, oleje – czyli niezbędne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy E i D3. Ta ostatnia witamina, jak już wcześniej wspominaliśmy, jest podstawą w sprawnej odpowiedzi immunologicznej organizmu na pojawiające się wirusy i bakterie.
  • jaja, mleko, sery dojrzewające, marchew, szpinak i inne produkty z dużą ilością witaminy A,
  • owoce morze, otręby i wszystkie warzywa zawierające selen,
  • wszelkie produkty z wysoką zawartością cynku, żelaza i flawonoidów.

Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie samodzielnie zadbać o odpowiednie proporcje związków wspierających naszą odporność. W takim przypadku warto zaufać specjalistom i wybrać catering dietetyczny, który dostarczy idealną, codzienną dawkę zdrowia dla naszego organizmu.

Podsumowując, jeśli wyeliminujemy z naszego życia większość elementów obniżających odporność, takich jak np. stres i używki, a wprowadzimy ruch i zbilansowaną dietę, możemy liczyć na sukces.

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.