-12% na wszystkie pakiety z kodem GLOW ✨
03
dni
:
15
godz.
:
19
min.
:
12
sek.
KUCHNIA ŚWIATA | 28 kwietnia 2023

Kuchnie świata – najlepsze przepisy na dania wegetariańskie

Czy dieta wegetariańska może być smaczna i zróżnicowana? Oczywiście! W dzisiejszych czasach coraz więcej osób wybiera wegetarianizm, co zwiększa zainteresowanie wegetariańskimi przepisami. W niniejszym artykule przedstawiam kilka przepisów wegetariańskich z różnych krajów, by ukazać, jak zróżnicowane i pyszne może być jedzenie bez mięsa. Sprawdź kuchnie świata!

Image

Zupa cebulowa – Francja

Zupa cebulowa, w różnych wariantach, znana była od czasów rzymskich. Ze względu na tanie i łatwo dostępne składniki oraz prostotę przygotowania, była uznawana za danie dla biedoty. Jednak we Francji w XVII wieku zupa cebulowa zyskała uznanie u możnych i zaczęła pojawiać się na królewskich stołach.

Składniki:

  • cebula 1,5 kg
  • masło 200 g
  • białe wino 125 ml
  • bulion 1,5 l
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka 1 sztuka
  • ser gruyère 100 g
  • świeży tymianek garść
  • szczypiorek garść

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz cebulę, a następnie pokrój w plastry o grubości mniej więcej 4 milimetrów.
  2. Przełóż razem z masłem do największego garnka, jakim dysponujesz.
  3. Potem posól i smaż na niewielkim ogniu przez 75-90 min, aż uzyskasz jednolity, głęboki i ciemnozłoty kolor. W razie potrzeby, gdyby na dnie naczynia pojawił się brązowy osad, następnie podlej odrobiną wody i mieszaj, aby nie doprowadzić do przypalenia.
  4. Po zakończeniu karmelizacji cebuli wlej białe wino i prawie całkowicie je odparuj. Następnie wlej bulion, posmakuj, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystko gotuj przez 15 minut.
  5. Następnym krokiem jest przygotowanie grzanek. Kromki bagietki podsmaż z obu stron na maśle, aż będą złociste. Do miseczki żaroodpornej wlej porcję zupy, połóż na niej grzankę, posyp ⅓ porcji sera i zapiecz w piekarniku z włączoną opcją grilla, do momentu roztopienia sera. Na koniec podaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Dhal – Indie

Dhal to tradycyjne danie pochodzące z Indii, którego głównym składnikiem jest aromatyczna soczewica. Jego ciepły i aromatyczny smak z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Dla uzyskania pełnowartościowego, klasycznego wegetariańskiego posiłku, polecam podanie dhala z ryżem Basmati.

Składniki na 2 porcje:

  • groch żółty 125g
  • biała cebula 25 g
  • kalafior 150 g
  • tofu 100 g
  • mleko kokosowe 200 ml
  • szpinak 25 g
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • chilli 2,5 g
  • kolendra 1,5 g
  • curry ½ łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz groch w zimnej wodzie, a następnie ugotuj go w osolonym wrzątku (30 minut).
  2. Następnie drobno posiekaj cebulę, a kalafiora pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy i przez ok. 1 minutę smaż na niej cebulę.
  4. Posyp łyżką curry, a następnie wymieszaj i smaż przez kolejne 1–2 minuty.
  5. Dodaj pokrojonego kalafiora i tofu. Następnie podsmaż wszystko na dużym ogniu (wystarczą 2 minuty).
  6. Potem podlej mlekiem kokosowym z puszki. Przykryj pokrywką i gotuj przez 5–10 minut, aż kalafior zmięknie.
  7. Zdejmij garnek z ognia. Do dhalu dodaj ugotowany groch, a także liście świeżego szpinaku.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp posiekanym chili i kolendrą.

Kartoffelsalat – Niemcy

Nie ma wątpliwości, że Kartoffelsalat (czyli sałatka ziemniaczana) jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni niemieckiej. Może być podawana jako dodatek do mięs, ale również stanowi doskonałą przekąskę samą w sobie. Podstawowymi składnikami są ziemniaki, ogórki, cebula i – w niektórych regionach – majonez.

Składniki:

  • ziemniaki 1 kilogram
  • cebula 1 sztuka
  • ogórki konserwowe 100 gramów
  • bulion 125 mililitrów
  • majeranek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • czarny pieprz mielony 1 szczypta
  • olej 3 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i obgotuj przez 10 minut w mundurkach, w dobrze osolonej wodzie. Nie odcedzaj od razu, zostaw jeszcze na 10 minut pod przykryciem.
  2. W tym czasie z oleju, octu, posiekanej cebuli, posiekanej natki i ziół przygotuj marynatę. Następnie wymieszaj dokładnie z bulionem i dopraw do smaku.
  3. Ziemniaki przelej zimną wodą i ściągnij z nich mundurki. Pokrój w dużą kostkę, a następnie wsadź do marynaty.
  4. Czekając, aż ziemniaki całkowicie wystygną pokrój w kostkę ogórki konserwowe. Jeżeli mają bardzo duże pestki wybierz środki i skrój tylko same wierzchy.
  5. Potem odcedź ziemniaki z marynaty i wymieszaj. Kartoffelsalat najlepiej jest jeść tak jak w Niemczech, zamiast surówki i ziemniaków, podany do pieczeni lub kotletów.

Falafel – Tel Awiw

Ponoć pierwotnie falafele były przyrządzane tylko z bobu i ich początki sięgają Egiptu. Aktualnie w krajach Bliskiego Wschodu przygotowuje się w wersji z ciecierzycy.

Składniki:

  • ugotowany i obrany bób 100 g
  • suszona ciecierzyca 300 g
  • kolendra 1⁄2 pęczka
  • natka pietruszki 1⁄2 pęczka
  • cebula 1⁄2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
  • woda 90 ml
  • oliwa 20 ml
  • olej 500 ml
  • jogurt naturalny 200 ml
  • tahini 80 g
  • sok z cytryny i miód do smaku
  • sałata kilka liści
  • granat 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej ciepłą wodą i zostaw na noc. Namoczone ziarna odsącz i miel w maszynce do mięsa razem z bobem, kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  2. Mąkę połącz z wrzącą wodą i oliwą. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut.
  3. Z masy na falafele formuj zwarte kotleciki i smaży je w głębokim oleju. Następnie ciasto podpłomykowe rozwałkowuj. Placek praż na suchej patelni, aż się przyrumieni z obu stron. Jogurt wymieszaj z tahiną i dopraw sokiem z cytryny i miodem.
  4. Falafele podaj z sosem jogurtowym, podpłomykami, sałatą i pestkami granatu.

Tortilla de patatas – Hiszpania

Z uwagi na popularność i wyjątkowy smak, nie mogłam pominąć z listy najlepszych międzynarodowych specjałów wegetariańskich tradycyjnego dania iberyjskiego. Potrawa składa się z jajek, ziemniaków oraz kawałków cebuli.

Składniki:

  • średnie ziemniaki 5 sztuk
  • olej rzepakowy 60 ml
  • cebula ½ sztuki
  • jajka 5 sztuk
  • sól morska 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój w poprzek na cienkie plasterki.
  2. Rozgrzej olej na średniej patelni (średnica dna ok. 24 cm) i dodaj ziemniaki. Smaż na mniejszym ogniu co chwilę mieszając aż ziemniaki zmiękną, przez ok. 15 min. W połowie smażenia dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
  3. W międzyczasie roztrzep jajka w dużej misce z dodatkiem soli.
  4. Gotowe ziemniaki przełóż do roztrzepanych jajek i wymieszaj. Masę wyłóż z powrotem na patelnię, a następnie wyrównaj powierzchnię i przykryj pokrywą. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 – 6 minut, aż tortilla od spodu się zetnie i lekko zrumieni.
  5. Wówczas przewróć tortillę na drugą stronę: patelnię przykryj dużym talerzem i odwróć „do góry nogami” podtrzymując dłonią talerz, tak aby tortilla znalazła się na talerzu. Zsuń ją z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i ponownie podgrzej przez ok. 5 minut, aż tortilla usmaży się z drugiej strony.

Pad Thai – Tajlandia

Pad Thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej, przygotowywane w woku z użyciem makaronów ryżowych oraz warzyw pokrojonych w kostkę. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw tajskich na całym świecie.

Składniki na 2 porcje:

  • pełnoziarnisty makaron ryżowy 150g
  • tofu naturalne lub marynowane 200 g
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • papryka czerwona, pomarańczowa lub żółta
  • czosnek 2 ząbki
  • chilli
  • kiełki fasoli mung garść
  • cebula dymka
  • orzeszki niesolone – do posypania
  • liście kolendry lub natki pietruszki

Sos

  • sos sojowy 3 łyżki
  • syrop klonowy 3 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki (zamiast soku można dodać pastę z tamaryndowca)
  • wegański “sos rybny” 2 łyżki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką na małym ogniu, aż skórka się przyrumieni. Następnie przełóż do miski i odstaw.
  2. Makaron ryżowy ugotuj w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotuj kilka łyżek wody i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone w słupki marchewki i paprykę, zmiażdżony czosnek oraz posiekane chili. Następnie smaż na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną, co jakiś czas dolej nieco wody.
  4. Kiedy płyn z patelni odparuje, wlej składniki sosu i wymieszaj dokładnie.
  5. Dodaj porozdzielany makaron (chwilę wcześniej odcedzony), tofu oraz kiełki fasoli. Następnie mieszaj smażąc przez 2 minuty.
  6. Na koniec wrzuć skośnie pokrojone dymki lub szczypior.
  7. Wierzch dania obficie posyp posiekanymi orzeszkami i kolendrą oraz udekorowane cząstkami cytryny lub limonki.

Caldo Verde – Portugalia

Nazwa tego portugalskiego dania, „caldo verde”, dosłownie oznacza „zielony bulion”. Jest to zupa przygotowywana z zielonej kapusty i ziemniaków. Mimo, że wydaje się prosta, smakuje wyśmienicie i dlatego można ją znaleźć w prawie każdej restauracji w Portugalii.

Składniki na około 2–3 porcje:

  • ziemniaki ½ kg
  • jarmuż 2-3 garści
  • bulion warzywny 1 litr
  • biała cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • wędzona papryka 2 łyżeczki (do zupy i do podania)
  • sól, pieprz
  • dodatki: wędzony tempeh, podsmażone tofu, chrupiąca bagietka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o grubym dnie podsmaż na oliwie posiekaną drobno cebulkę, a także starty na tarce czosnek.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę wcześniej ziemniaki, a następnie podsmaż je przez około 10 minut razem z cebulką.
  3. Następnie zalej całość bulionem i gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Kolejno wyciągnij połowę ziemniaków i odstaw na chwilę w misce, a zupę w garnku zmiksuj na krem blenderem ręcznym. Następnie dodaj resztę ziemniaków oraz posiekane kawałki jarmużu. Gotuj kilka minut, aż jarmuż zmięknie i będzie miał jasnozielony kolor.
  5. Zupę dopraw obficie pieprzem, a także solą oraz wędzoną papryką.
  6. Podawaj z podsmażonym tempehem lub tofu i zajadaj z chrupiącą bułką.

Azjatycka pasta z sambalem, kokosowa zupa Tom Kha, pomidorowa paella, włoskie gnocchi z mozzarellą… Poznaj z nami smaki świata – z Fit Kalorie zawsze znajdziesz coś nowego, pysznego i zdrowego!

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.