-15% na dietę Fit Mama z kodem FITMAMA💖
01
dni
:
14
godz.
:
56
min.
:
1
sek.
LATO | 24 czerwca 2022

Owoce i warzywa sezonowe – co jeść latem?

Owoce i warzywa są najbardziej aromatyczne, pożywne i świeże, gdy są spożywane w sezonie. Lato to nie tylko czas na nowe ubrania, ale także na spożywanie świeżych sezonowych owoców i warzyw. Letnie sezonowe warzywa są aromatyczne i chrupiące, a owoce soczyste i apetyczne!

Image

Brzoskwinie

Wiadomo, że dojrzewające późnym latem brzoskwinie zapobiegają różnym rodzajom chorób, zmniejszają objawy alergii, poprawiają zdrowie serca i chronią skórę. Brzoskwinie to jedne z tych owoców, które musisz dodać do swojej diety latem!

Jeżyny

Słodkie, ale nieco cierpkie jeżyny to superfood, który zawiera różnorodne witaminy, przeciwutleniacze i błonnik. Jeśli chcesz cieszyć się śniadaniem, wrzuć jeżyny do smoothie, sałatki lub jogurtu, aby uzyskać więcej smaku. Jeżyny najwyższej jakości pojawiają się w lipcu i sierpniu.

Morele

Morele można grillować, piec, a nawet dodać do sałatki owocowej. Są słodkie, miękkie i pełne potasu, witamin, błonnika i miedzi. Możesz dodać morele jako dodatki do naleśników, upiec je jako pożywną i pyszną przekąskę, a nawet grillować z kurczakiem. Morele są nie tylko wspaniałe w smaku, ale również zawierają luteinę, która chroni oczy, mają wiele przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest jednym z najlepszych warzyw do spożywania latem i zawiera liczne składniki odżywcze poprawiające zdrowie, w tym beta-karoten, witaminę C i kwasy tłuszczowe omega-3. Daje korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, a także zawiera przeciwutleniacze.

Truskawki

Gdy myślisz o symbolu letnich przysmaków, musisz wziąć pod uwagę truskawki i ich zdrowotne właściwości. Te czerwone owoce są bogate w witaminę C, mangan i błonnik. Ze względu na zawartość składników odżywczych truskawki mają wiele właściwości prozdrowotnych, na przykład są idealne na cholesterol i wzmacniają układ odpornościowy. Ciesz się sałatką owocową z truskawkami i dodaj je do swoich płatków śniadanowych!

Bazylia

Letnia bazylia pachnie świeżością i jest używana do makaronów, pizzy, a nawet sałatek. Bazylia zawiera witaminy C, A i K, a także wapń, mangan, magnez i żelazo. Ze względu na oleisty składnik zwany eugenolem może mieć właściwości przeciwzapalne.

Botwinka

Zielona botwina liściasta zawiera luteinę, beta-karoten i zeaksantynę, które pomagają w ochronie oczu. Ponadto ma w sobie witaminy E i C, które promują odporność, a również składniki odżywcze regulujące poziom cukru we krwi. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Możesz dodać to warzywo do kurczaka lub grillowanego steku!

W naszym letnim menu czeka na Was wiele sezonowych owoców i warzyw – sprawdź, która dieta jest dla Ciebie i ciesz się zbilansowanym posiłkami z dostawą prosto pod Twoje drzwi!