DIETA | 29 kwietnia 2022

Superfoods – 5 polskich produktów, które musisz znać!

Superfoods nie muszą być drogimi, egzotycznymi ciekawostkami, które można zakupić jedynie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Poznaj pięć popularnych, polskich produktów, które warto włączyć do codziennej diety!

Image

Aronia

Ten popularny, kwaśnawy owoc, zaliczany do superfoods, zawiera mnóstwo antyoksydantów. Spożywanie aronii nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale też chroni serce i układ krążenia. Jest bogata w witaminy C, E i B, a także beta-karoten, wapń, żelazo, miedź, mangan i jod. Zapobiega niektórym chorobom oczu, poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Według niektórych badań regularne spożywanie owoców aronii może obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko chorób serca i rozwoju nowotworów.

Kiszona kapusta

Przez lata stanowiła podstawę diety polskich chłopów. Jej największą zaletą jest zapobieganie szkorbutowi, chorobie powiązanej z niedoborem witaminy C. Prócz tego, kapusta obniża poziom „złego” cholesterolu, jest więc dobra dla serca. Prócz sporej dawki witaminy C zawiera również witaminy B, K, A i E. Jest bogata w mangan, a także inne niezbędne mikro- i makroelementy: cynk, wapń, potas, żelazo i siarkę. Wytwarzany podczas fermentacji kwas mlekowy ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Ponadto, kapusta jest tania i łatwo ją zakisić w domu.

Kasza jaglana

Zanim pochodzące z Ameryki ziemniaki trafiły do ​​Polski, podstawowym składnikiem diety były przede wszystkim kasze, w tym gryczana i jaglana. Ta druga zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych, takich jak witamina E i lecytyna, które wspomagają pamięć i koncentrację, a także pomagają regulować poziom cholesterolu. Osoby na diecie redukcyjnej zapewne ucieszy, że kasza jaglana zawiera niewielką ilość skrobi oraz dużo błonnika i witamin z grupy B. Dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwzapalnym stanowi dobrą profilaktykę w sezonie jesienno-zimowym.

Pietruszka

Jest bogata w witaminy C i A, beta-karoten oraz żelazo. Zawiera również witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę oraz naturalne przeciwutleniacze. Działa moczopędnie, wspomaga trawienie i ułatwia wchłanianie pokarmu z jelit. Pomaga zregenerować wątrobę oraz przeciwdziała problemom układu pokarmowego.

Buraki

Chociaż burak jest raczej ubogi w witaminy, zawiera wiele ważnych minerałów – żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Niestety, większość z nich traci swoje właściwości w wyniku gotowania, ważne więc, aby spożywać buraki surowe lub pieczone, aby zachować ich wartości odżywcze. Regularne spożywanie buraków pomaga zapobiec anemii, pomaga poziom cholesterolu, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi.

Literatura:

  1. Sidor A, Gramza-Michałowska A. Black Chokeberry Aronia melanocarpa L.-A Qualitative Composition, Phenolic Profile and Antioxidant Potential. Molecules. 2019 Oct 15;24(20):3710. doi: 10.3390/molecules24203710. PMID: 31619015; PMCID: PMC6832535.