już od
78,49 zł
za dzień
Dieta Hashimoto to starannie opracowany przez dietetyków klinicznych program żywieniowy, stworzony z myślą o osobach zmagających się z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy.
Jadłospis ten opiera się na składnikach przeciwzapalnych, które pomagają łagodzić objawy autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Dieta jest bogata w kwasy omega-3, obecne zarówno w produktach roślinnych, takich jak oleje roślinne, siemię lniane, nasiona chia, jak i rybach morskich, które dostarczają EPA i DHA, kluczowych dla zdrowia tarczycy.
Dieta Hashimoto minimalizuje produkty prozapalne oraz goitrogeny. Wykluczyliśmy laktozę, soję i cukier oraz ograniczyliśmy pszenicę oraz warzywa goitrogenne, czyli substancje, które mogą zaburzać wchłanianie jodu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy. Wykluczenie laktozy i włączenie składników bogatych w antyoksydanty, wspiera walkę z przewlekłym stanem zapalnym oraz może wspierać samopoczucie.
Czy wiesz, że Twoje własne ciało może przypadkowo traktować tarczycę jako wroga? Właśnie tak dzieje się w chorobie Hashimoto – przewlekłym schorzeniu autoimmunologicznym, w którym układ odpornościowy atakuje komórki tarczycy, zamiast je chronić.
Na skutek tego procesu organizm produkuje dodatkowe przeciwciała anty-TPO i anty-TG, które stopniowo niszczą tkankę tarczycy, osłabiając jej funkcjonowanie. Z tego powodu Hashimoto często prowadzi do niedoczynności tarczycy.
Hashimoto rozwija się powoli, ale to nie znaczy, że nie możesz działać. Im szybciej rozpoznasz problem, tym łatwiej będzie zadbać o tarczycę i poczuć się lepiej.
“mgła mózgowa”, problemy z zapamiętywaniem, senność,
osłabienie koncentracji,
ciągłe uczucie zimna,
obrzęki — zwłaszcza tzw. obrzęk śluzowaty w obrębie twarzy i powiek, co sprawia, że może pojawić się charakterystyczna dla Hashimoto opuchlizna twarzy tzw. “moon face”,
niekontrolowany wzrost masy ciała, tzw. „tycie z powietrza”.
Uzupełnij QUIZ i sprawdź, czy możesz mieć Hashimoto
Dieta Hashimoto – dla kogo?
Osoby z rozpoznaną chorobą Hashimoto – dieta wspomaga leczenie i może pomóc w zmniejszeniu objawów.
Pacjenci z problemami tarczycy – szczególnie osoby z niedoczynnością tarczycy, wynikającą z Hashimoto, mogą skorzystać z diety, aby wspierać pracę tarczycy.
Osoby z problemami autoimmunologicznymi – dieta Hashimoto zawiera pokarmy, które nie wywołują reakcji autoimmunologicznych.
Osoby z nietolerancjami pokarmowymi – dieta Hashimoto eliminuje produkty, które mogą wywoływać nietolerancje, np. laktoza. Ogranicza również gluten.
Pacjenci z zaburzeniami hormonalnymi – dieta może wspierać regulację hormonów, co wpływa na samopoczucie i zdrowie.
Osoby z nadwagą lub problemami z utrzymaniem wagi – przy Hashimoto często występują problemy z wagą, a dieta może pomóc w kontroli masy ciała.
Złagodzenie stanu zapalnego:
Dieta Hashimoto może zmniejszyć stan zapalny i złagodzić objawy, takie jak obrzęk, bóle mięśni i zmęczenie.
Możliwe jest złagodzenie objawów niedoczynności tarczycy:
tj. zmęczenie, senność, łamiące się włosy i paznokcie, zaparcia,
Wsparcie pracy tarczycy:
Dieta bogata w selen, cynk, jod i żelazo, wspiera tarczycę
i zmniejsza ryzyko jej osłabienia.
Wsparcie regulacji masy ciała:
Dieta Hashimoto może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała
lub w redukcji masy ciała, co jest istotne dla osób z chorobą
Hashimoto, które często mają problemy z nadwagą lub otyłością.
Poprawa ogólnego samopoczucia:
Dzięki właściwej diecie osoby cierpiące na Hashimoto mogą
odczuwać poprawę ogólnego samopoczucia, większą energię
i mniejsze zmęczenie.
produkty mleczne bez laktozy tj. jogurt naturalny bez laktozy, serek wiejski bez laktozy, mleko bez laktozy, twarożek bez laktozy,
produkty zbożowe pełnoziarniste oraz bezglutenowe, takie jak gryka, ryż, komosa ryżowa, amarantus,
mięso: drób (kurczak, indyk, kaczka), wołowina, wieprzowina,
ryby i owoce morza: łosoś, śledź, sardynki, makrela, tuńczyk, flądra, krewetki
jaja,
owoce (szczególnie jagodowe), warzywa,
źródła zdrowych tłuszczów: oliwa z oliwek, olej lniany, pestki, nasiona, orzechy, siemię lniane, nasiona chia,
alternatywy dla nabiału: napój migdałowy, napój kokosowy, jogurty roślinne,
produkty zawierające jod, np. ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk),
produkty zawierające cynk, np. mięso, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika.