PRZEPISY | 29 grudnia 2023

Bezglutenowe przekąski na sylwestra

Nadchodzi Sylwester, czas, gdy każda z nas pragnie powitać nowy rok w radosnej atmosferze, otoczona bliskimi oraz pysznymi potrawami. Dla osób z nietolerancją glutenu, przygotowanie sylwestrowego menu może stanowić pewne wyzwanie. Jednak z rosnącą popularnością diet bezglutenowych, coraz łatwiej znaleźć smakowite alternatywy, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oto kilka inspirujących przekąsek bez glutenu, które doskonale sprawdzą się na sylwestrowym stole.

Image

Bezglutenowe przekąski

Bezglutenowy kalafior w bułce tartej

Składniki:
  • 1 kalafior
  • papryka, czosnek, pieprz, sól
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bezglutenowej bułki tartej 
Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora zamocz w roztrzepanym jajku z papryką, czosnkiem, a także pieprzem. Następnie obtocz w bezglutenowej bułce tartej i włóż na 20 minut do piekarnika.

Bezglutenowy kurczak w chrupiącej panierce

Składniki:
  • 10 udek z kurczaka (zamiennie skrzydełka lub piersi)
  • 1 opakowanie bezglutenowych płatków kukurydzianych 
  • 3 jajka
  • 50 g owsianej mąki bezglutenowej 
  • Sól, pieprz, czosnek
Sposób przygotowania:

Obierz udka ze skóry. Następnie posyp je pieprzem, a także granulowanym czosnkiem. Teraz pora na obtoczenie udek w jajku, a także w owsianej mące bezglutenowej. Ostatni krok to chrupka panierka, do której najlepiej użyć bezglutenowych płatków kukurydzianych. Tak przygotowane mięso można następnie położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udka trzymaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane danie z pewnością zasmakuje Twoim gościom.  

Sylwestrowe bezglutenowe przekąski z tuńczykiem

Składniki (na 15 porcji):
  • 150g tuńczyka w sosie własnym
  • 100g ryżu basmati ugotowanego al dente
  • 200g kukurydzy z puszki, osuszonej
  • 100g posiekanych suszonych pomidorów 
  • 4 łyżki majonezu (bezglutenowy)
  • Garść poszatkowanego szczypiorku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:

Przygotuj 15 malutkich miseczek lub kieliszków. Na dnie każdego naczynka ułóż następujące warstwy: ryż,  tuńczyk, kukurydza, a także suszone pomidory. Następnie dopraw solą i pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem ozdób majonezem, oprósz szczypiorkiem i gotowe. 

Tapenada z oliwek z bezglutenowymi krakersami

Składniki:
  • 1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
  • ¼ szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • Sól i czarny pieprz
  • dodatek: bezglutenowe krakersy
Sposób przygotowania:

Na suchej patelni podpraż pestki dyni przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Następnie przesyp do miseczki i chwilę przestudź. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie zblenduj. Serwuj na bezglutenowych krakersach. 

Mam nadzieję, że pomysły na bezglutenowe przekąski Ci się spodobają. Życzę Ci udanych eksperymentów kulinarnych, odkrywania nowych smaków, a także korzystania z dobrodziejstw, jakie może przynieść zdrowa i dobrze zbilansowana dieta.

Szczęśliwego Nowego Roku, a także samych pysznych chwil!

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.