Bezglutenowe przekąski
Bezglutenowy kalafior w bułce tartej
Składniki:
- 1 kalafior
- papryka, czosnek, pieprz, sól
- 2 jajka
- 1 szklanka bezglutenowej bułki tartej
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora zamocz w roztrzepanym jajku z papryką, czosnkiem, a także pieprzem. Następnie obtocz w bezglutenowej bułce tartej i włóż na 20 minut do piekarnika.
Bezglutenowy kurczak w chrupiącej panierce
Składniki:
- 10 udek z kurczaka (zamiennie skrzydełka lub piersi)
- 1 opakowanie bezglutenowych płatków kukurydzianych
- 3 jajka
- 50 g owsianej mąki bezglutenowej
- Sól, pieprz, czosnek
Sposób przygotowania:
Obierz udka ze skóry. Następnie posyp je pieprzem, a także granulowanym czosnkiem. Teraz pora na obtoczenie udek w jajku, a także w owsianej mące bezglutenowej. Ostatni krok to chrupka panierka, do której najlepiej użyć bezglutenowych płatków kukurydzianych. Tak przygotowane mięso można następnie położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udka trzymaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane danie z pewnością zasmakuje Twoim gościom.
Sylwestrowe bezglutenowe przekąski z tuńczykiem
Składniki (na 15 porcji):
- 150g tuńczyka w sosie własnym
- 100g ryżu basmati ugotowanego al dente
- 200g kukurydzy z puszki, osuszonej
- 100g posiekanych suszonych pomidorów
- 4 łyżki majonezu (bezglutenowy)
- Garść poszatkowanego szczypiorku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj 15 malutkich miseczek lub kieliszków. Na dnie każdego naczynka ułóż następujące warstwy: ryż, tuńczyk, kukurydza, a także suszone pomidory. Następnie dopraw solą i pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem ozdób majonezem, oprósz szczypiorkiem i gotowe.
Tapenada z oliwek z bezglutenowymi krakersami
Składniki:
- 1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
- ¼ szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka kaparów
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- ¼ łyżeczki tymianku
- Sól i czarny pieprz
- dodatek: bezglutenowe krakersy
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni podpraż pestki dyni przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Następnie przesyp do miseczki i chwilę przestudź. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie zblenduj. Serwuj na bezglutenowych krakersach.
Mam nadzieję, że pomysły na bezglutenowe przekąski Ci się spodobają. Życzę Ci udanych eksperymentów kulinarnych, odkrywania nowych smaków, a także korzystania z dobrodziejstw, jakie może przynieść zdrowa i dobrze zbilansowana dieta.
Szczęśliwego Nowego Roku, a także samych pysznych chwil!