już od 76,49 zł za dzień

Image

Dieta Low Carb

Chcesz ograniczyć spożycie węglowodanów, nie tracąc przy tym energii? Mamy pakiet dla Ciebie! Wybierz dietę Low Carb, której jadłospis opiera się na produktach mlecznych, jajach, mięsie, rybach, warzywach, owocach o niskiej zawartości węglowodanów oraz orzechach. Dieta niskowęglowodanowa pozwoli Ci zbilansować poziom insuliny (cukrzyca), poprawić kondycję skóry, zmniejszyć apetyt na słodycze, a także wpłynie pozytywnie na redukcję masy ciała. To doskonałe źródło energii, po którym poczujesz sytość. Poznaj wszystkie korzyści płynące ze stosowania diety Low Carb.

Warianty kaloryczne:

od 1200 do 2700 kcal

Makrosładniki:*

Rozkład dotyczy wariantu Allday

Wykres
Wykres

Sprawdź nasze diety

Dieta Low Carb - dla kogo?
Może być stosowana przez osoby, które chcą:

  • zrzucić zbędne kilogramy, 
  • poprawić kondycję skóry,  
  • obniżyć stany zapalne w organizmie,
  • zrzucić nagromadzoną, zatrzymaną wodę, 
  • ustabilizować gospodarkę cukrową (insulinooporność, hiperinsulinemia, PCOS),
  • zapanować nad uczuciem głodu zyskując przyjemne uczucie sytości, 
  • wyeliminować tzw. “ciągi” na słodycze, 
  • zwiększyć poziom energii.  
Image
Image

Jakie produkty można spożywać będąc na diecie Low Carb?

  • produkty mleczne: jogurt, twaróg, sery, jaja
  • mięso: drób (kurczak, indyk, kaczka, gęś), wołowina, jagnięcina
  • ryby i owoce morza: łosoś, śledź, sardynki, makrela, tuńczyk, karp, flądra, krewetki
  • owoce o niskiej zawartości cukru: jagody, maliny, cytrusy, truskawki, śliwki, wiśnie
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów: szpinak, brokuły, szparagi, papryka, cukinia, sałata, ogórek, kalafior, pomidor, oliwki, kapusta, bakłażan, brukselka, awokado
  • orzechy, pestki i nasiona: włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne, migdały, pecan, makadamia, kokos; siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, nasiona słonecznika
  • oleje: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek
  • produkty zbożowe: chleb żytni na zakwasie, kasza (jaglana, pęczak, gryczana), ryż (brązowy, basmati, dziki), komosa ryżowa, makaron (pełnoziarnisty, ryżowy), otręby (w ograniczonej ilości)

Korzyści

  1. Skuteczność w utracie wagi:
    Zastosowanie diety Low Carb wspomaga proces odchudzania. Białko i tłuszcze wykazują znacznie większą zdolność sytości niż węglowodany, co sprawia, że posiłki oparte na tych składnikach zaspokajają uczucie głodu na dłużej, nawet przy spożywaniu mniejszych porcji.  
  2. Poprawa kontroli glukozy i insuliny:
    Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejsza gwałtowne wahania poziomu glukozy, co korzystnie wpływa na kontrolę insuliny. To jest szczególnie istotne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. 
  3. Poprawa parametrów kardiometabolicznych:
    Dieta Low Carb może przyczynić się do obniżenia poziomu triglicerydów, zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL oraz zmniejszenia stężenia „złego” cholesterolu LDL. Te zmiany mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.   
  4. Poprawa zdrowia skóry:
    Niektóre badania wskazują, że dieta Low Carb śródziemnomorska może wpłynąć pozytywnie na zdrowie skóry, zmniejszając występowanie trądziku oraz stanów zapalnych skóry. 
  5. Poprawa zdolności poznawczych:
    Istnieją badania sugerujące, że ograniczenie spożycia węglowodanów może poprawić zdolności poznawcze i koncentrację u niektórych osób. To może być szczególnie ważne w kontekście zdrowia mózgu. 
  6. Redukcja ryzyka metabolicznego:
    Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego, który obejmuje kombinację czynników ryzyka, takich jak otyłość brzuszna, insulinooporność, nadciśnienie i zaburzenia lipidowe. 
Image

Zapisz się do newslettera
i pobierz nasz darmowy e-book

Book


    Book
    Please add menu to "primary" location.