Wielka promocja! Pakiet 50 dni cateringu taniej aż o 600 zł
01
dni
:
01
godz.
:
18
min.
:
28
sek.

już od 65,49 zł za dzień

Dieta Low Carb

Odkryj dietę Low Carb

Chcesz ograniczyć spożycie węglowodanów, nie tracąc przy tym energii? Wybierz dietę Low Carb, która opiera się na produktach mlecznych, jajach, mięsie, rybach, warzywach i owocach o niskiej zawartości węglowodanów oraz orzechach. Ten styl żywienia pozwoli Ci uregulować poziom insuliny, poprawić kondycję skóry, zmniejszyć apetyt na słodycze i skutecznie zrzucić zbędne kilogramy. Poznaj wszystkie korzyści płynące z diety Low Carb.  

Warianty kaloryczne:

od 1200 do 2250 kcal

Makrosładniki:*

Rozkład dotyczy wariantu Allday

Sprawdź nasze diety

Dieta Low Carb - dla kogo?
Może być stosowana przez osoby, które chcą:

  • zrzucić zbędne kilogramy, 
  • poprawić kondycję skóry,  
  • obniżyć stany zapalne w organizmie,
  • zrzucić nagromadzoną, zatrzymaną wodę, 
  • ustabilizować gospodarkę cukrową (insulinooporność, hiperinsulinemia, PCOS),
  • zapanować nad uczuciem głodu zyskując przyjemne uczucie sytości, 
  • wyeliminować tzw. “ciągi” na słodycze, 
  • zwiększyć poziom energii.  

Jakie produkty można spożywać będąc na diecie Low Carb?

  • produkty mleczne: jogurt, twaróg, sery, jaja
  • mięso: drób (kurczak, indyk, kaczka, gęś), wołowina, jagnięcina
  • ryby i owoce morza: łosoś, śledź, sardynki, makrela, tuńczyk, karp, flądra, krewetki
  • owoce o niskiej zawartości cukru: jagody, maliny, cytrusy, truskawki, śliwki, wiśnie
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów: szpinak, brokuły, szparagi, papryka, cukinia, sałata, ogórek, kalafior, pomidor, oliwki, kapusta, bakłażan, brukselka, awokado
  • orzechy, pestki i nasiona: włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne, migdały, pecan, makadamia, kokos; siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, nasiona słonecznika
  • oleje: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek
  • produkty zbożowe: chleb żytni na zakwasie, kasza (jaglana, pęczak, gryczana), ryż (brązowy, basmati, dziki), komosa ryżowa, makaron (pełnoziarnisty, ryżowy), otręby (w ograniczonej ilości)

Korzyści

  1. Skuteczność w utracie wagi:
    Zastosowanie diety Low Carb wspomaga proces odchudzania. Białko i tłuszcze wykazują znacznie większą zdolność sytości niż węglowodany, co sprawia, że posiłki oparte na tych składnikach zaspokajają uczucie głodu na dłużej, nawet przy spożywaniu mniejszych porcji.  
  2. Poprawa kontroli glukozy i insuliny:
    Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejsza gwałtowne wahania poziomu glukozy, co korzystnie wpływa na kontrolę insuliny. To jest szczególnie istotne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. 
  3. Poprawa parametrów kardiometabolicznych:
    Dieta Low Carb może przyczynić się do obniżenia poziomu triglicerydów, zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL oraz zmniejszenia stężenia „złego” cholesterolu LDL. Te zmiany mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.   
  4. Poprawa zdrowia skóry:
    Niektóre badania wskazują, że dieta Low Carb śródziemnomorska może wpłynąć pozytywnie na zdrowie skóry, zmniejszając występowanie trądziku oraz stanów zapalnych skóry. 
  5. Poprawa zdolności poznawczych:
    Istnieją badania sugerujące, że ograniczenie spożycia węglowodanów może poprawić zdolności poznawcze i koncentrację u niektórych osób. To może być szczególnie ważne w kontekście zdrowia mózgu. 
  6. Redukcja ryzyka metabolicznego:
    Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego, który obejmuje kombinację czynników ryzyka, takich jak otyłość brzuszna, insulinooporność, nadciśnienie i zaburzenia lipidowe. 

Zapisz się do newslettera
i pobierz nasz darmowy e-book