Dla dzieci i dla dorosłych – błonnik pokarmowy
Dieta bogata w błonnik może wpływać na organizm w szerokim kontekście. Przyczynia się do regulacji stężenia glukozy we krwi i niweluje ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy. Zmniejsza również ryzyko nadwagi i otyłości, nowotworów (zwłaszcza końcowego odcinka układu pokarmowego). Może także niwelować zmiany miażdżycowe i regulować profil lipidowy, czyli wartości triglicerydów czy „złego” cholesterolu LDL. Dlatego suplementy takie, jak błonnik witalny, zawierające różne rodzaje błonnika pokarmowego, są często stosowane nawet profilaktycznie w celu utrzymania zdrowia na długo. Innymi preparatami bogatobłonnikowymi są na przykład odpowiednio spreparowany błonnik jabłkowy czy błonnik z ananasem. Nic jednak nie zastąpi diety zawierającej produkty bogate w błonnik – świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, razowe pieczywo. Pamiętajmy bowiem, że wraz z błonnikiem pokarmowym, produkty te zawierają ogrom substancji mineralnych i witamin. Szukasz odpowiednio zbilansowanej diety? Sprawdź, czy dowozimy do Twojej miejscowości.
Ile błonnika spożywać?
Warto wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmierna ilość błonnika w diecie mogą być dla nas niekorzystne. Niedobór błonnika może powodować zaparcia, spowalniać perystaltykę jelit czyli ich naturalne ruchy związane z pasażem stolca, czy też zwiększać ryzyko wielu chorób. Podobnie nadmiar błonnika pokarmowego – również może zaburzać procesy zachodzące w jelitach, prowadzić do biegunki lub zaparcia, zmniejszać wchłanianie składników odżywczych. Dlatego zaleca się w standardowej diecie spożywanie około 25-40 gramów błonnika pokarmowego dziennie.
Jeśli zastanawiasz się, ile i jakich produktów zjadać, by ani nie przesadzić z błonnikiem, ani nie jeść go za mało – to skorzystaj z pomocy specjalistów. Jeśli zdecydujesz się na catering dietetyczny, to możesz mieć pewność, że Twój jadłospis będzie zawierał optymalną ilość tego prozdrowotnego składnika. Dowiedz się więcej o naszej diecie.