NISKI IG | 15 grudnia 2023

Dania z niskim IG – świąteczne przepisy

Święta to czas, gdy stoły uginają się od różnorodności potraw, ale możemy cieszyć się smakiem bez nadmiaru cukru i wysokokalorycznych składników. Oto cztery przepisy na świąteczne dania z niskim indeksem glikemicznym (IG), które zachwycą Twoich gości.

Image

Świąteczne przepisy na dania z NISKIM IG

Śledzie 

Składniki:
  • 500 g śledzia (filet)
  • 300 g cebuli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego (bez cukru)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Odrobina gorczycy białej
Sposób przygotowania:
  1. Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem dusimy cebulę do miękkości, dodajemy także ksylitol.
  3. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  4. Dodajemy ocet i ketchup, mieszamy, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Warstwowo układamy śledzie i sos w pojemniku, powtarzamy do zużycia składników.

Zupa grzybowa z kaszą pęczak 

Składniki (2 porcje):
  • 28 g suszonych grzybów
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby zalewamy wodą na 30 minut, a następnie kroimy w paski.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i marchewkę, smażymy przez 5 minut.
  3. Dodajemy grzyby i czosnek, następnie smażymy przez 2 minuty.
  4. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, a także kaszę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 45 minut.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy koperkiem przed podaniem.

Bigos wigilijny z ciecierzycą 

Składniki (ok. 2 kg):
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kolendra
  • puszka ciecierzycy lub grochu (1,5 szklanki, namoczone, ugotowane)
Sposób przygotowania:
  1. Namaczamy groch/ciecierzycę przez noc. Grzyby suszone zalewamy wodą i pozostawiamy na około godzinę lub całą noc. Alternatywnie, mrożone grzyby możemy rozmrozić przez noc. Gdy grzyby są gotowe, wrzucamy je do garnka z ciepłą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, wylewamy pierwszą wodę, zalewamy nową i gotujemy grzyby aż do uzyskania miękkości.
  2. W oddzielnym garnku przygotowujemy wodę na bigos, a następnie cebulę kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy cebulę na oleju/oliwie, dodając do niej miękkie posiekane grzyby. Dusimy wszystko razem. Do gotującej się wody dodajemy 3 łyżki oliwy oraz podsmażoną cebulę z grzybami. Całość doprawiamy według własnych upodobań.
  3. Kapustę przemywamy pod bieżącą wodą i siekamy. Wkładamy ją do garnka z przygotowanymi wcześniej przyprawami i gotujemy wszystko przez około godzinę. 
  4. Na koniec dodajemy odsączoną ciecierzycę lub wcześniej przygotowany groch/ciecierzycę.

Sernik tofu z makiem

Składniki (tortownica ok. 26 cm):

Masa serowa:

  • 750 g tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Spód:

  • Ciasteczka owsiane (ok. 150 g)
  • 1 łyżka oliwy

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • 1/4 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego
  • 1 zapach migdałowy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp.
Przygotowanie:
  1. Mak namaczamy przez około 2-3 godziny w garnku, a następnie delikatnie podgrzewamy przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy go na około 30 minut, a następnie odcedzamy na gazie, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przystępujemy do przygotowania tortownicy, którą wykładamy papierem.
  2. Teraz koncentrujemy się na spodzie sernika. Na dnie układamy warstwę ciasteczek owsianych, które wcześniej rozdrobniamy w blenderze. Dodajemy erytrytol, przyprawy, wodę i oliwę, a następnie układamy tę mieszankę na dnie tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
  3. Kiedy mak już wystygł, mielimy go trzy razy. W trakcie mielenia dodajemy erytrytol. Po zmieleniu dodajemy siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. W osobnej misce miksujemy tofu przy użyciu blendera, dodając do masy serowej pozostałe składniki, na końcu wlewamy mleko.
  4. Po przygotowaniu masy z tofu, wylewamy połowę do wcześniej przygotowanej tortownicy. Następnie układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy ją łyżką. Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Całość pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni.

Wesołych Świąt!

Życzę Ci spokojnych Świąt pełnych smaku i zdrowych potraw, nasze świąteczne przepisy z pewnością Ci w tym pomogą! W nowym roku planujesz wprowadzić zdrowe nawyki? Zacznij od zbilansowanej diety.

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.