Naturalne słodziki – jakie mamy do wyboru?
Dopuszczone do stosowania w krajach Unii Europejskiej są następujące substancje słodzące:
- acesulfam K (E 950),
- aspartam (E 951),
- cyklaminian sodu i cyklaminian wapnia (E 954),
- sacharyna (E 954),
- sukraloza (E 955),
- neohesperydyna DC (E 959),
- neotam (E 961),
- sole aspartamu i acesulfamu (E 962),
- taumatyna (E 957).
Oraz słodziki z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych:
- erytrytol (E 968),
- sorbitol (E 420),
- mannitol (E 421),
- izomalt (E 953),
- maltitol (E 965),
- laktitol (E 966),
- ksylitol (E 967).
Skąd pochodzą? Z czego się je pozyskuje?
Wiele z tych substancji jest jednak produkowana syntetycznie, a nie każdy z nas chce zamieniać cukier z buraka cukrowego na silnie słodzące związki powstające w laboratorium. Dlatego proponujemy naturalne słodziki bez kalorii lub zawierające ich bardzo niewiele. Są one zupełnie bezpieczne, jeśli będą spożywane w rozsądnych ilościach (na przykład ksylitol zaleca się ograniczać do 15 gramów na porcję, ponieważ większa jego ilość może działać przeczyszczająco). Do takich należy zaliczyć:
- Stewię – naturalny słodzik Stevia to cukier z jednej z najsłodszych roślin na świecie, Stevia reubadiana. Rośnie ona na tropikalnych terenach, zwłaszcza w Ameryce Południowej. Za słodkość liści stewii odpowiadają związki zwane stewiozydami. Naturalny słodzik stevia nie zawiera kalorii, dodatkowo nie powoduje próchnicy tak, jak zwykły cukier. Można z powodzeniem stosować ją także do pieczenia. Zaleca się jej wybór jako naturalny słodzik dla cukrzyków, ponieważ nie wpływa na stężenie glukozy we krwi.
- Erytrytol – naturalny słodzik z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Najczęściej pozyskuje się go z kukurydzy albo pszenicy. Jest bardzo podobny do białego cukru, zarówno pod kątem słodkości, jak i formy – też występuje jako białe, drobne kryształki. Jest to zdrowy słodzik, który również można wykorzystywać w procesach gotowania, pieczenia.
- Ksylitol– inaczej naturalny słodzik z brzozy. Podobnie, jak erytrytol, ksylitol należy do grupy polioli. Choć najczęściej wykorzystuje się ksylitol z brzozy, to jest on szeroko rozpowszechniony w różnych ilościach w owocach i warzywach. Jest podobny pod względem słodkości i wyglądu do cukru białego, jednak jak już wspomniano – ksylitol należy dawkować rozsądnie i z umiarem, gdyż jego nadmiar może wywoływać biegunki, wzdęcia i dyskomfort ze strony układu trawiennego.
Naturalne słodziki – jak z nich korzystać?
Jeśli nie wiesz, jak ułożyć swoje menu bez dodatku cukru – to koniecznie spróbuj usługi, jaką jest catering dietetyczny. Wśród posiłków otrzymywanych codziennie prosto do Twojego domu znajdziesz słodkie, ale zdrowe dania, dzięki którym nie będziesz tęsknić za niezdrowym cukrem. Nasi dietetycy dbają o to, by przygotowywać zdrowe desery, które pozwolą nie myśleć o kalorycznych słodyczach. Sprawdź menu na najbliższy tydzień tutaj.
Literatura:
- Zdrojewicz Z. i wsp.: Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy. Med Rodz 2015; 2(18): 89-93.
- Łajdecka K. I wsp.: Stosowanie niskokalorycznych środków słodzących u osób z cukrzycą typu 2. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 1, 24–30.