ZDROWIE | 19 maja 2023

Probiotyki – czy warto je stosować?

Zastanawiasz się, czy warto stosować probiotyki profilaktycznie i czy nie będą one szkodliwe dla Twojego organizmu? Czy może warto je brać, ponieważ dodatkowo wspierają organizm, podobnie jak inne suplementy? Przed podjęciem decyzji, zapoznaj się z naszym wpisem na temat probiotyków i sprawdź, czy jest to dla Ciebie korzystne rozwiązanie.

Image

Czym dokładnie są probiotyki i kiedy należy je stosować?

Czym tak naprawdę są probiotyki, co kryje się pod tą nazwą? Probiotyki to żywe kultury bakterii, których głównym zadaniem jest wzmacnianie i przywracanie prawidłowego działania mikroflory jelitowej. Warto podkreślić, że sposób, w jaki funkcjonuje cały organizm człowieka i czy to robi prawidłowo, w dużej mierze zależy od stanu mikroflory jelitowej.

Badania wykazały, że przyjmowanie probiotyków przez osoby dotknięte przewlekłym stresem może działać prewencyjnie lub łagodzić jego potencjalne skutki.

Probiotyki regulują i wspierają układ trawienny człowieka oraz mają ogromne znaczenie dla układu immunologicznego, gdyż wzmacniają jego funkcjonowanie.

Ponadto suplementacja odpowiednio dobranymi probiotykami może mieć pozytywny wpływ na hamowanie rozwoju i wspieranie leczenia wielu chorób przewlekłych. Terapia probiotyczna może znaleźć zastosowanie w przypadku PCOS, niedoczynności tarczycy, otyłości, trądziku, cukrzycy i wielu innych przypadłościach.

Jak wybrać najlepszy probiotyk i na co zwrócić uwagę?

Jeśli zdecydowałaś się na wprowadzenie probiotyków do swojej codziennej suplementacji, oto kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać odpowiedni preparat:

  • Dobierz preparat do swoich indywidualnych potrzeb lub schorzeń. Każdy preparat probiotyczny powinien być stosowany w konkretnym celu klinicznym.
  • Zwróć uwagę, czy szczep bakterii jest odpowiednio opisany na opakowaniu. Powinien zawierać pełną nazwę trójczłonową, na przykład „Lactobacillus plantarum 299v”, a nie tylko „Lactobacillus”.
  • Sprawdź datę ważności produktu.
  • Upewnij się, czy apteka, w której kupujesz preparat, dba o odpowiednie warunki przechowywania zgodne z zaleceniami producenta. Po zakupie również postępuj zgodnie z zaleceniami dotyczącymi przechowywania.

Pamiętaj, że indywidualne potrzeby i preferencje mogą się różnić, dlatego warto skonsultować się ze specjalistą przed rozpoczęciem suplementacji probiotykami.

Probiotyki jako element wspierający zdrową dietę

Mikrobiota jelitowa dostosowuje się do składu i jakości diety spożywanej na co dzień. Badania wykazują, że nawet niewielkie zmiany w sposobie żywienia mają natychmiastowy wpływ na skład mikrobioty jelitowej, które są zauważalne już po 1-2 dniach. Jednak największy wpływ na mikrobiotę jelitową mają długotrwałe nawyki żywieniowe.

Niestety, powszechnym stylem żywienia jest tzw. „dieta zachodnia” bogata w produkty wysokoprzetworzone o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, cukrów prostych i soli. Takie odżywianie związane jest ze zwiększonym ryzykiem nadwagi i otyłości, a także prowadzi do zmniejszenia różnorodności mikrobioty jelitowej.

Zaobserwowano, że takie zmiany w składzie mikrobioty jelitowej mogą korelować ze zwiększoną absorpcją składników odżywczych z jelita grubego, co może prowadzić do przyswajania około 150 kcal więcej z pożywienia w porównaniu z osobami, u których nie występują te zmiany ilościowe mikrobioty. Jest to istotne szczególnie dla osób borykających się z nadmierną masą ciała.

Zmiany w nawykach żywieniowych mają pozytywny wpływ na różnorodność mikrobioty. Im bardziej zróżnicowana i bogata w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe jest dieta, tym bardziej zróżnicowana i prawidłowo funkcjonująca jest mikrobiota jelitowa. Badania wykazały, że zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego u zdrowych dorosłych osób skutkowało natychmiastowymi pozytywnymi zmianami w liczebności komensalnych bakterii. Te zmiany zauważono już po zaledwie czterech dniach stosowania się do zaleceń.

Czy produkty fermentowane są źródłem probiotyków?

Jeśli mowa o probiotykach to warto również wspomnieć o naturalnych “priobotykach”. Probiotykiem nazywamy preparat zawierający żywe szczepy drobnoustrojów, które są bardzo dokładnie opisane. Produkty fermentowane tj. kefir, jogurt naturalny, kiszonki co prawda są źródłem drobnoustrojów dla organizmu człowieka, ale nie żywych. Poza tym nie posiadamy informacji o ich dokładnej ilości oraz żywotności. Mimo wszystko dane produkty żywnościowe powinny stanowić część zbilansowanej diety.

Podsumowanie

Właściwie dobrana terapia probiotyczna może wspierać Twoje zdrowie i samopoczucie. Ważne jest jednak aby zrozumieć, że probiotyki należy stosować jako element prewencji i leczenia chorób, a także zawsze powinno się je łączyć z prawidłowym odżywianiem, aktywnością fizyczną, regeneracją i regularnym snem.

 

Bibliografia:

  1. Falony G. et al. (2016). “Population-level analysis of gut microbiome variation”. Science, volume 352 (6285), 560-564.
  2. Molina-Torres G., Rodriguez-Arrastia M., Roman P., Sanchez-Labraca N., Cardona D. (2019). “Stress and the gut microbiota-brain axis”. Behavioral Pharmacology, volume 30, 187-200.
  3. Lutgendorff F., Akkermans L. M. A., Soderholm J. D (2008). “The role of microbiota and probiotics in stress-induced gastroinstestinal damage”. Current Molecular Medicine, volume 8, 282-298.
  4. Sonnenburg J. L., Backhed F. (2016). “Diet-microbiota interactions as moderators of human nutrition”. Nature, volume 535, 56-64.
  5. Scott K. P., Gratz S. W., Sheridan P. O., Flint H. J., Duncan S. H. (2013). “The influence of diet on the gut microbiota”. Pharmacological Research, volume 69, 52-60.
  6. Tian T. et al. (2021). „Effects of short-term dietary fiber intervention on gut microbiota in young healthy people”. Diabetes, Metabolic Syndrome and obesity: targets and therapy, volume 14, 3507-3516.
Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.