PRZEPISY | 22 września 2023

Szybkie obiady dla zabieganych

W dzisiejszym tempie życia, gdzie każdy ma pełne ręce roboty i niewiele czasu na przygotowywanie posiłków, trudno jest dbać o zdrową dietę. Jednakże, nie musisz rezygnować z pysznych i pożywnych obiadów tylko dlatego, że jesteś zabiegana. W dzisiejszym artykule przedstawię Ci trzy szybkie obiady, które z łatwością możesz przygotować w kwadrans.

Image

Leczo z kiełbaską drobiową i kaszą gryczaną

Składniki (na 2 porcje)
  • Kasza gryczana 70 g
  • Kiełbasa drobiowa 150 g
  • Papryka 1 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Cebula duża 1 szt.
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Przecier pomidorowy 200 ml
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Papryka wędzona ½ łyżeczki
  • Papryka słodka ½ łyżeczki
  • Oregano ½ łyżeczki
  • Natka 1 łyżeczka posiekanej
Sposób przygotowania:

Najpierw cebulę i czosnek posiekaj, a następnie pokrój paprykę i cukinię, kiełbasę potnij na plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć kiełbasę, cebulę, paprykę i czosnek, smaż przez 4-5 minut. W następnej kolejności dodaj cukinię. Po 3 minutach wsyp paprykę w proszku i oregano, wlej przecier i 2 szklanki wody. Potem gotuj przez 15 minut, a w dalszej kolejności przypraw pieprzem, posyp natką. Na koniec leczo podawaj z ugotowaną kaszą.

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki (na 2 porcje): 
  • Mix sałat 3-4 garście 
  • Puszka ciecierzycy (400g), odcedzona
  • Puszka tuńczyka w wodzie (160g), odcedzona
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Chleb żytni razowy 2 kromki 
  • Opcjonalnie: świeża bazylia
Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz mix sałat, ciecierzycę, tuńczyka, cebulę, paprykę, a także ogórka. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wlej dressing na sałatkę i dokładnie wymieszaj, a następnie posyp sałatkę listkami świeżej bazylii przed podaniem. Na koniec sałatkę podawaj z pieczywem (możesz  dodatkowo podgrzać je w tosterze przed podaniem). 

Makaron z pesto i pomidorami

Składniki (na 1 porcję):
  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti (40g)
  • 2 łyżki pesto (gotowego lub własnoręcznie zrobionego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Najpierw ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie, w małej patelni podsmaż czosnek na oliwie z oliwek, aż zacznie pachnieć. Dodaj do patelni pomidory i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną. Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i wróć do garnka. Dodaj do makaronu pesto, a także podsmażone pomidory, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp makaron startym parmezanem, natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem i voila! Gotowe do spożycia! 

Powyższe przepisy to tylko przykłady szybkich obiadów, które możesz przygotować w ciągu kilku minut. Niezależnie od tego, jak zabiegany jest Twój dzień, postaraj się znaleźć chwilę na przyrządzenie pysznego i zdrowego posiłku. 

Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie dobrze zbilansowanych posiłków na cały dzień, sięgnij po nasz catering Fit Kalorie. Gwarancja dobrze wyliczonych makroskładników i kaloryczności, dzięki czemu łatwiej będzie Ci spełnić założony cel, sylwetkowy lub zdrowotny. Z nami szybkie obiady to pewniak!

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.