Leczo z kiełbaską drobiową i kaszą gryczaną
Składniki (na 2 porcje)
- Kasza gryczana 70 g
- Kiełbasa drobiowa 150 g
- Papryka 1 szt.
- Cukinia mała 1 szt.
- Cebula duża 1 szt.
- Czosnek 1-2 ząbki
- Przecier pomidorowy 200 ml
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Papryka wędzona ½ łyżeczki
- Papryka słodka ½ łyżeczki
- Oregano ½ łyżeczki
- Natka 1 łyżeczka posiekanej
Sposób przygotowania:
Najpierw cebulę i czosnek posiekaj, a następnie pokrój paprykę i cukinię, kiełbasę potnij na plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć kiełbasę, cebulę, paprykę i czosnek, smaż przez 4-5 minut. W następnej kolejności dodaj cukinię. Po 3 minutach wsyp paprykę w proszku i oregano, wlej przecier i 2 szklanki wody. Potem gotuj przez 15 minut, a w dalszej kolejności przypraw pieprzem, posyp natką. Na koniec leczo podawaj z ugotowaną kaszą.
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Składniki (na 2 porcje):
- Mix sałat 3-4 garście
- Puszka ciecierzycy (400g), odcedzona
- Puszka tuńczyka w wodzie (160g), odcedzona
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 ogórek kiszony, pokrojony w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Chleb żytni razowy 2 kromki
- Opcjonalnie: świeża bazylia
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz mix sałat, ciecierzycę, tuńczyka, cebulę, paprykę, a także ogórka. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wlej dressing na sałatkę i dokładnie wymieszaj, a następnie posyp sałatkę listkami świeżej bazylii przed podaniem. Na koniec sałatkę podawaj z pieczywem (możesz dodatkowo podgrzać je w tosterze przed podaniem).
Makaron z pesto i pomidorami
Składniki (na 1 porcję):
- Makaron pełnoziarnisty spaghetti (40g)
- 2 łyżki pesto (gotowego lub własnoręcznie zrobionego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, posiekany (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Najpierw ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie, w małej patelni podsmaż czosnek na oliwie z oliwek, aż zacznie pachnieć. Dodaj do patelni pomidory i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną. Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i wróć do garnka. Dodaj do makaronu pesto, a także podsmażone pomidory, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp makaron startym parmezanem, natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem i voila! Gotowe do spożycia!
Powyższe przepisy to tylko przykłady szybkich obiadów, które możesz przygotować w ciągu kilku minut. Niezależnie od tego, jak zabiegany jest Twój dzień, postaraj się znaleźć chwilę na przyrządzenie pysznego i zdrowego posiłku.
Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie dobrze zbilansowanych posiłków na cały dzień, sięgnij po nasz catering Fit Kalorie. Gwarancja dobrze wyliczonych makroskładników i kaloryczności, dzięki czemu łatwiej będzie Ci spełnić założony cel, sylwetkowy lub zdrowotny. Z nami szybkie obiady to pewniak!