Zielona herbata – zalety spożywania
Zielona herbata zawiera od 2% do 4% kofeiny, która wpływa na skupienie i poprawia czujność, a ponadto zwiększa wydalanie moczu i może optymalizować funkcję przekaźników mózgowych ważnych u osób z chorobą Parkinsona.
Przeciwutleniacze i inne dobroczynne substancje zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc chronić serce i naczynia krwionośne. Zielona herbata zawiera także polifenole, które wspomagają utlenianie tłuszczu. Zielona herbata jest dobra dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ jej składniki hamują alfa-glukozydazę, enzym rezydujący w organizmie, który spowalnia proces wchłaniania glukozy.
Jeden systematyczny przegląd i metaanaliza z grudnia 2018 r. opublikowana w „Nutrients” wykazała, że picie zielonej herbaty wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem zachorowania na raka piersi, zwłaszcza w przypadku nawrotu choroby. Niektóre badania laboratoryjne wykazały, że 3-galusan epigallokatechiny katechiny (EGCG), polifenol znajdujący się w zielonej herbacie, może powodować śmierć komórek nowotworowych. Nie oznacza to jednak, że herbata leczy raka, a jedynie unicestwia jego pojedyncze komórki.
Negatywne skutki picia zielonej herbaty
Mimo że zielona herbata jest dobra dla zdrowia, picie jej w nadmiarze może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne.
Zielona herbata zawiera kofeinę, dlatego uważa się, że wysokie spożycie może powodować wzrost tętna i ciśnienia krwi. Także odradza się picie zielonej herbaty, jeśli masz chore serce lub poważne nadciśnienie. Zielona herbata nie jest również zalecana dla osób z chorobami żołądka i jelit, zwłaszcza nadkwasotą i wrzodami, ponieważ naturalnie zwiększa kwasowość w żołądku.
Kobiety w ciąży powinny pić zieloną herbatę tylko po konsultacji z lekarzem. Pomijając szkodliwe działanie kofeiny, część kobiet w ciąży ma niedobór żelaza. W ich przypadku napój może dodatkowo opóźniać wchłanianie się tego pierwiastka poprzez układ pokarmowy.
Inne, mniej powszechne skutki uboczne zielonej herbaty to bóle głowy, bóle brzucha, zaparcia, biegunka i nerwowość.
Literatura:
- Gianfredi V, Nucci D, Abalsamo A, Acito M, Villarini M, Moretti M, Realdon S. Green Tea Consumption and Risk of Breast Cancer and Recurrence-A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2018 Dec 3;10(12):1886. doi: 10.3390/nu10121886. PMID: 30513889; PMCID: PMC6316745.