-12% na wszystkie pakiety z kodem ENERGY 🔋
01
dni
:
05
godz.
:
42
min.
:
47
sek.
DIETA W CIĄŻY | 26 kwietnia 2024

Żywienie kobiet w ciąży – 5 mitów

W okresie ciąży kobiety często otrzymują mnóstwo porad na temat swojego żywienia. Niestety, nie wszystkie z tych porad są oparte na faktach naukowych. Wiele mitów krąży wokół tego, co powinna jeść kobieta w ciąży, co może prowadzić do zbędnych obaw lub nieodpowiedniego postępowania. W niniejszym artykule rozwieje pięć najbardziej powszechnych mitów dotyczących żywienia kobiet w ciąży.

FIT KALORIE BLOG (WYRÓŻNIAJĄCY) 2024 04 24T144801.965

Jedz za dwoje

To prawda, że zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta ze względu na zwiększenie masy ciała (rozwój płodu, tkanek matczynych, łożyska), ale nie oznacza to, że teraz powinnaś “jeść za dwoje”. W pierwszym trymestrze Twoje zapotrzebowanie kaloryczne zmienia się nieznacznie. Natomiast w drugim wzrasta o około 285 kcal, a w trzecim o 475 kcal. To co najważniejsze, aby jeść maksymalnie odżywczo i jakościowo dla dwojga. Nadmierna ilość spożywanego jedzenia może prowadzić do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca ciążowa. Ponadto, zwiększa to ryzyko otyłości u dziecka. Swoje zapotrzebowanie kaloryczne możesz sprawdzić tutaj: https://fitkalorie.pl/fitmama/. 

Nie pij kawy 

Wiele kobiet w ciąży obawia się picia kawy ze strachu przed negatywnymi skutkami dla dziecka. Jednak umiarkowane spożycie kofeiny jest bezpieczne w ciąży. Zalecana dzienna maksymalna ilość to około 200 mg, co odpowiada dwóm filiżankom kawy. To o czym warto pamiętać, to fakt, aby nie pić kawy lub herbaty do posiłku, gdyż wpływa to na zmniejszenie wchłaniania żelaza niezbędnego dla Ciebie i dziecka. Co więcej, warto wziąć pod uwagę, że kofeina zawarta jest również w innych produktach tj. kakao, czekolada, czy herbata. Z tego powodu istotny jest zdrowy rozsądek i nie przesadzanie z jej ilością.

Można jeść ser pleśniowy 

Jedzenie serów pleśniowych w ciąży jest bezpieczne, pod warunkiem, że są one zrobione z mleka pasteryzowanego. Sery produkowane z niepasteryzowanego mleka mogą zwiększać ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Zachorowanie w czasie ciąży może prowadzić do porodu przedwczesnego lub poronienia. Dlatego ważne jest, abyś sprawdzała etykiety produktów spożywczych i wybierała tylko te, które są wykonane z mleka poddanego procesowi pasteryzacji.

Poranne mdłości zdarzają się tylko rano

Nudności i wymioty mogą wystąpić o każdej porze dnia, chociaż u wielu kobiet objawy są bardziej dotkliwe rano. Przyczyna nudności i wymiotów w czasie ciąży nie jest do końca poznana, uważa się, że jest ona związana z niskim poziomem cukru we krwi i/lub wzrostem poziomu hormonów ciążowych, w tym estrogenu. Jeśli z powodu nudności masz trudności z jedzeniem, oto kilka strategii, które możesz wypróbować:

  • Zjedz kilka sucharków zaraz po przebudzeniu, aby zagłuszyć głód, który możesz odczuwać od samego rana
  • Zdecyduj się na jedzeniu mniejszych posiłków, ale częściej w ciągu dnia
  • Priorytetowo traktuj białko w swoich posiłkach i przekąskach
  • Pij dużo płynów przez cały dzień
  • Wypij napar z imbirem 
  • Wybierz się na spacer na świeże powietrze

Nie musisz niczego suplementować 

Pomimo tego, że zdrowa dieta jest kluczowa w ciąży, niektóre składniki odżywcze mogą być trudne do uzyskania w wystarczających ilościach tylko z pożywienia. Suplementacja, pod nadzorem lekarza lub dietetyka klinicznego, może być konieczna dla zapewnienia optymalnego zdrowia matki i dziecka. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników Twoja suplementacja powinna być kompleksowa. Podstawa to kwas foliowy, witamina D3, kwasy omega-3 (szczególnie DHA), jod. Warto także rozważyć przyjmowanie probiotyków, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej i zminimalizować ryzyko alergii u potomstwa.

Podsumowanie

Podsumowując, istnieje wiele mitów dotyczących żywienia kobiet w ciąży, które mogą prowadzić do niepotrzebnego stresu lub nieprawidłowych wyborów żywieniowych. Ważne jest korzystanie z wiarygodnych źródeł informacji, aby zapewnić zdrową dietę zarówno dla matki, jak i rozwijającego się dziecka. 

Bibliografia:

https://www.ptgin.pl/artykul/stanowisko-ekspertow-polskiego-towarzystwa-ginekologow-i-poloznikow-w-zakresie 

https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9785327/ 

https://www.forumginekologiczne.pl/artykul/ser-plesniowy-w-ciazy/18150

https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/45903 

https://journals.viamedica.pl/ginekologia_perinatologia_prakt/article/view/54431 

https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/013/132/original/12-18.pdf?1472456137 

 

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.