Przedłużamy promocję! -12% na wszystkie pakiety z kodem ENERGY 🔋
00
dni
:
07
godz.
:
24
min.
:
23
sek.
KUCHNIA ŚWIATA | 03 marca 2023

Dieta na trądzik – jak może pomóc w walce o lepszą cerę?

Trądzik to jedna z najczęstszych chorób skórnych, która dotyka zarówno młodzież w okresie dojrzewania, jak i osoby dorosłe. To schorzenie skóry, które wynika z wielu czynników, w tym z predyspozycji genetycznych, stylu życia, diety, a także z czynników zewnętrznych, takich jak środki chemiczne i kosmetyki. Nie jest to jedynie problem estetyczny, ale przede wszystkim zaburzenie dermatologiczne, które wymaga leczenia i wielopłaszczyznowego działania.

Image

Wpływ diety na trądzik

Najlepiej przebadaną dietą w leczeniu trądziku pospolitego jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Działanie tego modelu upatruje się w kilku mechanizmach. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują wyrzut insuliny, co może prowadzić do hiperinsulinemii, która z kolei wpływa na zwiększony poziom androgenów w organizmie. Skutkiem tego może być nadmierne wydzielanie sebum, które bardzo często warunkuje powstawanie i zaostrzenie trądziku.

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym wpływa też na poziom IGF-1, czyli insulinopodobnego czynnika wzrostu, który może powodować zwiększoną produkcję łoju oraz nadmierne rogowacenie komórek, co stanowi jedną z przyczyn powodujących trądzik.

Wykazano, że populacje nie zachodnie charakteryzują się mniejszą częstością występowania trądziku. Przyczynę upatruje się między innymi w diecie o niskim ładunku i indeksie glikemicznym, a także w mniejszej konsumpcji żywności rafinowanej.

Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym może przynieść korzyści w łagodzeniu objawów. Warto też pamiętać, że taka dieta wpływa korzystnie również na prewencję cukrzycy i insulinooporności.

Które produkty spożywcze warto w
szczególności włączyć do swojej diety?

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe powinny stanowić podstawę owoców w naszej diecie, ponieważ są one doskonałym źródłem antyoksydantów. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, co ma bezpośredni wpływ na problemy skórne, takie jak trądzik.

Jagody, truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie są szczególnie korzystne w tym zakresie. Choć niektóre z tych owoców mogą być trudne do znalezienia w diecie, warto zwrócić na nie uwagę i włączyć je do swojego menu. Najzdrowsze będą dla nas owoce o czarnej, czerwonej i fioletowej barwie, ponieważ zawierają one najwięcej antyoksydantów.

Tłuste ryby morskie

Nie ulega wątpliwości, że regularne spożywanie tłustych ryb może przynieść korzyści w zapobieganiu trądzikowi zapalnemu. Tłuste ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które, przy odpowiedniej ilości i stosunku do kwasów omega-6, wykazują działanie antyzapalne. Ponadto, tłuste ryby dostarczają również witaminę E – rozpuszczalną w tłuszczach, która wpływa nie tylko na leczenie trądziku, ale także na stan jelit, uszczelniając ich barierę. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, wybierając te o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.

Należy zwrócić uwagę na produkty zawierające karotenoidy, czyli grupę związków, głównie barwników roślinnych – czerwonych, pomarańczowych lub żółtych, których wspólnym elementem jest izopren lub produkty jego uwodornienia. Karotenoidy znajdują szerokie zastosowanie w naturalnych kosmetykach do pielęgnacji cery, ze względu na swój korzystny wpływ na zdrowie skóry. Źródłem karotenoidów są między innymi: marchew, jagody goji, nagietek, pomidory czy żurawina.

Podobnie jak w przypadku owoców, najzdrowsze warzywa mają określony kolor. Dlatego należy wybierać głównie te o czerwonym, fioletowym lub pomarańczowym kolorze, gdyż zawierają one najwięcej składników korzystnych dla pięknej skóry!

Przyprawy

Wiele przypraw charakteryzuje się działaniem antyzapalnym, takich jak cynamon, imbir, kurkuma czy oregano. Jednak w szczególności warto zwrócić uwagę na cynamon, który od tysięcy lat jest stosowany w leczeniu wielu dolegliwości, w tym trądziku. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nadała temu surowcowi status GRAS, co oznacza, że jest to żywność powszechnie uznana za bezpieczną. Wyniki wielu badań potwierdzają jego działanie hipoglikemiczne, przeciwdrobnoustrojowe oraz wysoki potencjał przeciwutleniający. Zaleca się stosowanie dużej ilości cynamonu oraz innych przypraw o silnym działaniu antyzapalnym.

Podsumowanie

Właściwa dieta o niskim indeksie glikemicznym i silnym działaniu antyzapalnym może okazać się prostsza, niż się wydaje. Często wystarczy wyeliminowanie ze swojego jadłospisu słodyczy, słonych przekąsek i tłustych potraw, aby zauważyć pozytywny wpływ na wygląd skóry. Jednak im bardziej złożona dieta o silnych właściwościach antyzapalnych i antyoksydacyjnych, tym większe korzyści dla zdrowia i kondycji skóry.

Bibliografia:
  1. Kucharska A, Szmurło A, Sińska B. Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):81-6. doi: 10.5114/ada.2016.59146. Epub 2016 May 16. PMID: 27279815; PMCID: PMC4884775.
  2. Can the right diet get rid of acne? (b. d.). American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet
  3. Kazimierska K, Kalinowska-Lis U. Milk Proteins-Their Biological Activities and Use in Cosmetics and Dermatology. Molecules. 2021 May 28;26(11):3253. doi: 10.3390/molecules26113253. PMID: 34071375; PMCID: PMC8197926.
  4. Dawidziak J, Balcerkiewicz M. Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolite-go (Acne vulgaris) Część II. Farm Współczesna 2016, vol. 9: 1-5.
  5. Smith RN, Mann NJ, Braue A, Mäkeläinen H, et al. The effect of a high-protein, low glycemic-load diet versus a conventional, high glycemic-load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: A randomized, investigator-masked, con- trolled trial. J Am Acad Dermatol 2007, vol. 57(2): 247-256.
Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.