Domowa lemoniada nawodni Cię jeszcze bardziej niż sama woda, a przy tym ugasi pragnienie lepiej niż słodki gazowany napój z butelki (którego nie polecamy!).
Jak zrobić domową, zdrową lemoniadę?
Przygotowanie domowej lemoniady jest banalnie proste i zajmie Ci zaledwie kilka minut. Jedno jest pewne, z pewnością potrzebujesz wody. W kwestii pozostałych składników ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 inspiracji.
Klasyczna lemoniada
Składniki:
- cytryna – ½ sztuki + kilka plasterków do dekoracji
- woda – 250 ml
- ksylitol bądź inny zamiennik – 1-2 łyżeczki
- dodatki: kostki lodu, mięta
Sposób przygotowania:
- Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok. Aby lemoniada była bardziej cytrynowa, możesz dodatkowo zetrzeć skórkę.
- Wymieszaj wodę z ksylitolem, dodaj sok z cytryny i wymieszaj ponownie. Następnie lemoniadę przecedź przez drobne sitko. Wlej do dzbanka, słoika lub szklanki i schłodź.
- Serwuj według uznania – z lodem, plasterkami cytryny i listkami mięty.
Truskawkowa z nutą bazylii
Składniki:
- truskawki – 1 szklanka
- woda – 250 ml
- cytryna – 1/2 sztuki
- ksylitol – 1 łyżeczka
- bazylia – 4-5 listków
- kostki lodu – według uznania
- dekoracja: bazylia, truskawki
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki i wytnij szypułki.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Przelej do szklanki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!
Pietruszkowa lemoniada
Składniki:
- natka pietruszki – 1 pęczek
- cytryna – 1/2 sztuki
- miód- 1 łyżeczka
- woda – 250 ml
- kostki lodu – według uznania
- dekoracja: skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umyj natkę pietruszki i sparz cytryny.
- Wyciśnij sok z cytryny, a skórkę zetrzyj.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera, a następnie dokładnie zmiksuj.
- Przetrzyj przez sito i przelej do szklanki.
- Dodaj skórkę z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Arbuzowa z rozmarynem
Składniki:
- miąższ z arbuza – 250g (po wykrojeniu)
- limonka – 1 sztuka
- erytrytol – 1 łyżka
- woda – 250 ml
- rozmaryn – gałązka
- do podania według uznania: kostki lodu, plasterek limonki, kawałek arbuza i gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Obierz arbuza, pokrój na kawałki, a następnie zblenduj.
- Dodaj erytrytol (lub inny słodzik: miód, ksylitol, syrop klonowy) oraz wyciśnięty sok z limonki, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Dodaj gałązkę rozmarynu, następnie ponownie dokładnie zblenduj.
- Przetrzyj przez sito.
- Dolej wody (w razie potrzeby możesz dolać więcej).
- Dodaj kostki lody.
- Lemoniadę możesz udekorować według uznania dodając do niej wyżej wymienione dodatki.
Ogórkowa ze szczyptą pieprzu cayenne
Składniki:
- ogórek (świeży) – ½ sztuki + kilka plasterków do podania
- cytryna – ½ sztuki
- mięta – kilka listków
- miód – 1-2 łyżeczki
- pieprz cayenne – szczypta
- kostki lodu – do podania
- woda – szklanka
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórka, pokrój na kawałki i włóż do blendera.
- Sparz cytrynę. Wyciśnij sok i dodaj go do ogórka.
- Miksuj do uzyskania puree – przetrzyj przez drobne sito.
- Do puree dodaj miętę, miód i pieprz cayenne. Wymieszaj.
- Do wysokiej szklanki włóż kostki lodu, plasterki ogórka, kawałki cytryny i zalej puree ogórkowym do połowy wysokości szklanki. Dodatkowo uzupełnij zimną wodą.
Polecamy serwować je w dużym słoiku z kranikiem, dzięki temu każdy z domowników będzie mógł nalać sobie porcję w dowolnym momencie.