Wielka promocja! Pakiet 50 dni cateringu taniej aż o 600 zł
01
dni
:
01
godz.
:
04
min.
:
43
sek.
DIETA | 16 lutego 2022

Co sprawia, że apetyt na słodycze rośnie?

Do pewnego stopnia jesteśmy zaprogramowani, aby lubić słodycze. Nasze ciała wykorzystują glukozę jako główne źródło paliwa, tak więc przez tysiąclecia pragnienie cukru miało sens – jest wysokoenergetyczny, łatwy do przetrawienia i… stosunkowo rzadko występuje w naturze. Sprawdź, co sprawia, że masz taki apetyt na słodycze i jak temu zaradzić!

Apetyt na słodycze a nieodpowiednia dieta

Kiedy nie spożywamy wystarczającej ilości kalorii, organizm zaczyna domagać się szybkiego paliwa jako sposobu na uzupełnienie energii. A cukier zapewnia szybką energię, chociaż niekoniecznie jest przy tym pełnowartościowym produktem.

Jeśli nagle dopada nas głód na słodycze kilka godzin po posiłku, warto włączyć w dietę więcej pełnowartościowych pokarmów zawierających błonnik i zdrowe tłuszcze. Błonnik przeciwdziała nagłym utratom energii poprzez wydłużenie czasu trawienia. Bardzo ważną kwestią jest regularne jedzenie, dlatego pomocny może okazać się catering dietetyczny. Dzięki odpowiedniej ilości wartościowych posiłków spożywanych w ciągu dnia, unikniesz napadów głodu. Sprawdź menu i wybierz dla siebie najlepszą opcję.

Nawyk jedzenia słodyczy

Niestety, wiele złych nawyków żywieniowych jest wyuczonych i nie wynika bezpośrednio z tego, że nagle w ciągu dnia robimy się głodni. Taki nawyk o podłożu psychicznym warto zastąpić zdrowszą alternatywą.

Aby pomóc sobie w przełamaniu nawyku jedzenia słodyczy, można zamienić słodycze na owoc, herbatę owocową bez cukru itp. Dominującym czynnikiem może być tu rytuał. Przygotowanie herbaty czy krojenie owoców pozwala na kontynuację rytuału, ale zerwanie z przyzwyczajeniem do słodkich smakołyków.

Zbyt dużo skrobi w diecie

Kiedy jemy ciężki, bogaty w skrobię posiłek, jak schabowy z górą ziemniaków, szybko może najść nas ochota na słodycze.  Skrobia jest węglowodanem prostym, wywołuje więc nagły wzrost poziomu cukru w organizmie i równie szybki jego spadek!

Ważne jest równoważenie skrobi chudym białkiem oraz zdrowym tłuszczem, a także błonnikiem. Potrzebujemy białka, aby uzyskać uczucie sytości i zapobiec skokom i spadkom poziomu cukru we krwi, które powodują, że mamy ochotę na słodycze niedługo po zakończeniu jedzenia. Zamiast schabowego z górą ziemniaków i odrobiną mizerii możemy więc zjeść więcej warzyw, mniej ziemniaków i kotlet z piersi kurczaka.

 

Literatura:

  1. Roberts S, Desbrow B, Grant G, Anoopkumar-Dukie S, Leveritt M. Glycemic response to carbohydrate and the effects of exercise and protein. Nutrition. 2013 Jun;29(6):881-5. doi: 10.1016/j.nut.2012.12.022. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23490435.
  2. Parcell AC, Drummond MJ, Christopherson ED, Hoyt GL, Cherry JA. Glycemic and insulinemic responses to protein supplements. J Am Diet Assoc. 2004 Dec;104(12):1800-4. doi: 10.1016/j.jada.2004.09.019. PMID: 15565072.

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.