Jedzenie, które przyśpiesza proces starzenia się
Prawdopodobnie nie jest niespodzianką, że smażone potrawy mogą przyspieszyć starzenie się organizmu. Kiedy smażymy żywność w gorącym oleju, uwalniają się cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Uszkadzają one tym samym skórę i powodują, że szybciej traci ona elastyczność.
Dodatkowo wysoka zawartość soli może odwodnić skórę i przyspieszyć powstawanie zmarszczek. Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy na zawsze rezygnować z frytek i chrupiącego kurczaka. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, lepiej jest ograniczyć użycie tłuszczu poprzez przyrządzanie jedzenia w piekarniku.
Pieczywo dodaje siły i zdrowia? Nie do końca
Białe pieczywo jest pełne przetworzonych węglowodanów. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności, może prowadzić do powstawania cząsteczek, które przyczyniają się do przewlekłego stanu zapalnego i starzenia się organizmu.
Istnieje, na szczęście, wiele alternatyw dla białego chleba. Wiele z nich zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą przynieść korzyści Twojemu ciału. Chleb z mąki graham lub pełnoziarnisty to dwie z najlepszych opcji.
Dobre i złe tłuszcze
Wiele starszych osób dorastało w gospodarstwach domowych, w których używano wyłącznie margaryny. Kilkadziesiąt lat temu było reklamowane jako zdrowa alternatywa dla masła. Najnowsze informacje pokazują, że w rzeczywistości jest nawet gorsza ze względu na wysoką zawartość uwodornionego oleju.
Margaryna może sprawić, że będziesz bardziej podatny na uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV, co prowadzi do utraty kolagenu i zwiększa tempo powstawania zmarszczek i plam starczych.
Umiarkowane ilości prawdziwego masła są lepszym substytutem margaryny, ale jeszcze lepszą alternatywą byłoby spróbowanie zamiast tego oliwy z oliwek lub awokado. Zarówno oliwa z oliwek, jak i awokado są bogate w zdrowe tłuszcze, które pomagają wyglądać i czuć się młodziej.
Chociaż istnieją pewne produkty spożywcze, które mogą przyczynić się do szybszego starzenia, należy pamiętać, że umiar jest kluczem do zdrowej diety. Dokonywanie prostych zamian i uważne jedzenie może znacznie pomóc Ci zachować młodość przez długie lata.
Literatura:
Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://doi.org/10.3390/nu12030870