Dieta, a wygląd naszych włosów
Dieta wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia. Jeśli nasz organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości witamin, minerałów oraz makroskładników w zbilansowanej formie, może dojść w nim do wielu zaburzeń. Ucierpią nie tylko nasze narządy, skóra i paznokcie, ale również włosy. Wiele z nas, gdy tylko zauważymy nadmierne wypadanie włosów, wini czynniki zewnętrzne. Warto jednak w tym przypadku przyjrzeć się temu, co jemy. Kluczowe jest dostarczanie:
- dobrej jakości białka,
- antyoksydantów,
- witaminy A, C, E,
- mikroelementów w postaci cynku, żelaza i miedzi.
Co ważne, składniki te przyczynią się do lepszej kondycji całego naszego organizmu.
5 produktów, które wpłyną na kondycję włosa
Wiedząc, jakie makroskładniki i witaminy pozytywnie wpływają na włosy, należy również dokładniej sprecyzować, jakiego typu produkty włączyć do diety na piękne włosy. Otóż są to przede wszystkim:
- chude mięso, np. drób oraz ryby,
- pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze i brązowy ryż,
- wszelkiego rodzaju ziarna – w tym len i pestki dyni,
- warzywa – brokuły, dynia, jarmuż, marchewka itp.
- owoce bogate w witaminę C – czarna porzeczka, jagody, maliny, owoce cytrusowe.
Oczywiście każde warzywo lub owoc będą tutaj wskazane zamiast np. słonej przekąski, lub słodyczy.
Czego się wystrzegać w diecie na piękne włosy?
Tak jak w każdym zaburzeniu, tak i przy nadmiernym wypadaniu włosów, należy znacznie ograniczyć używki oraz kawę. Brak picia wody, nadwyżka węglowodanów prostych (w tym cukry, fastfoody), tłuszcze trans – one także nie pomogą. Podobnie jak stres i słabej jakości sen. Zadbaj o relaks, zdrowy styl życia i dobre jedzenie – dopiero później możesz doszukiwać się powodów problemu w czynnikach zewnętrznych.
Podsumowując, jeśli chcesz zadbać o swoje włosy od wewnątrz, pamiętaj o wyżej wymienionych podstawach. Wystrzegaj się m.in. stresu i fastfoodów, a wybieraj surowe warzywa i owoce, dobrej jakości chude mięso, ryby i oleje. Wszystkie te produkty znajdziesz na co dzień w daniach serwowanych przez catering dietetyczny. W potrawach makro i mikroskładniki są dokładnie wyliczone przez specjalistów z dziedziny dietetyki, przez co dieta jest zbilansowana, a co za tym idzie zdrowa.