Napary z rumianku
Rumianek to jeden z najpopularniejszych substytutów herbaty. Znany i stosowany w ziołolecznictwie ze względu na swoje kojące, lecznicze właściwości, polecany jest przede wszystkim, jeśli masz problemy z układem krwionośnym. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz pomocy w zasypianiu, wzmocnienia układu odpornościowego, czy zmniejszenia stresu, filiżanka herbaty rumiankowej może Ci pomóc.
Napary z drzewa Moringa z dodatkiem imbiru
Imbir to popularna przyprawa, którą można dodawać do aromatyzowanych herbatek z liści drzewa Moringa. Korzeń imbiru pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i od wieków jest stosowany w ziołolecznictwie w leczeniu wielu różnych dolegliwości. Od nudności, przez niestrawność, po przeziębienie. Z kolei liście Moringa zawierają moc przeciwutleniaczy i witamin (przede wszystkim A i C). Po zaparzeniu mają delikatny, lekko cytrusowy smak, który idealnie komponuje się z lekko słodkawym i pikantnym imbirem.
Herbatka z dodatkiem lawendy
Lawenda jest popularnym składnikiem mieszanek herbat ziołowych. Ta dodawana do ziół pochodzi zazwyczaj z angielskiej odmiany (Lavandula angustifolia). Działanie lawendy jest silniejsze po wysuszeniu niż gdy jest ona świeża, więc wystarczy niewielka ilość, aby doprawić ulubioną herbatkę.
Napar z lawendy łagodzi bóle głowy i niweluje stres. Lawenda ma wyraźnie kwiatowy, leśny aromat, dlatego zwykle pełni rolę dodatku do herbatek z pokrzywy czy rumianku.
Napary z hibiskusa
Napar z hibiskusa, znany również jako roselle lub czerwona herbata, to cierpka, przypominająca żurawinę herbata ziołowa. Hibiskus cieszy się popularnością na całym świecie, w tym w Afryce Zachodniej, Meksyku czy Ameryce Środkowej. Napar z tej rośliny można spożywać samodzielnie lub jako składnik innych mieszanek, np. mięty czy rumianku.
Hibiskus obniża ciśnienie krwi, jest więc polecany jako zamiennik zwykłej herbaty dla osób z nadciśnieniem, ale także cierpiących na migreny czy klasterowe bóle głowy.
Literatura:
- Chandrasekara, A., & Shahidi, F. (2018). Herbal beverages: Bioactive compounds and their role in disease risk reduction – A review. Journal of traditional and complementary medicine, 8(4), 451–458. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.08.006
- Lee K.G., Shibamoto T. Determination of antioxidant potential of volatile extracts isolated from various herbs and spices. J Agric Food Chem. 2002;50:4947–4952.