Przedłużamy promocję! -24% na wszystkie pakiety z kodem PINKOCTOBER 🎀
00
dni
:
09
godz.
:
31
min.
:
39
sek.
ZDROWIE | 21 października 2022

Jak mikroflora jelitowa wpływa na Twój nastrój?

Organizmy jednokomórkowe – głównie bakterie – przewyższają liczebnie nasze własne komórki, a większość z nich zamieszkuje jelita. Z kolei jelita , często określane “drugim mózgiem”, wyewoluowały oszałamiająco złożoną sieć neuronową. Zdolna jest ona do wykorzystania tego ekosystemu bakteryjnego dla dobra zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Sprawdź jak mikroflora jelitowa wpływa na Twój nastrój!

Image

Jak zdrowie jelit wpływa na nasz nastrój?

Po pierwsze, jelito jest domem dla własnego układu nerwowego, jelitowego układu nerwowego. Nie „myśli” tak jak mózg, ale kontroluje procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Komunikuje się także z mózgiem.

Duże zmiany w jelitowym układzie nerwowym mogą wysyłać sygnały do ​​mózgu, które wywołują zmiany nastroju. Dlatego zaburzenia takie jak zespół jelita drażliwego (IBS), choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego są powiązywane z objawami depresji. (Czy kiedykolwiek zauważyłeś, że twój brzuch i jelita działają, gdy jesteś zdenerwowany?)

Około 90% produkcji serotoniny w organizmie jest wytwarzane w jelitach, a nie w mózgu. Serotonina, czasami nazywana „szczęśliwą substancją chemiczną”, pomaga regulować nastrój. Bakterie jelitowe wytwarzają mnóstwo neuroprzekaźników, które mogą wpływać na nasze samopoczucie, w tym dopaminę, norepinefrynę i kwas gamma-aminomasłowy. Te substancje chemiczne są kluczowymi graczami w wywoływaniu intensywnego uczucia szczęścia, nagrody lub niepokoju.

Dieta a oś jelito-mózg

Zachodni wzorzec diety, obfity w wysoko przetworzoną żywność, ubogi w błonnik (żywność typu „fast food”, „ready-meals” – gotowe posiłki do spożycia,  napoje energetyczne, słodycze), ma zdolność do długotrwałych zmian w zdrowej kompozycji mikrobiomu. Prowadzi to do zubożenia populacji drobnoustrojów. To z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych (depresja, stany lękowe).

Zaś z badań wynika, iż dieta typu śródziemnomorskiego – bogata w między innymi: warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, owoce, ryby zioła oraz zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek) – ma działanie protekcyjne przed wystąpieniem depresji ( jak i udaru).  Wysokie spożycie owoców i warzyw jest czynnikiem przyczyniającym się do poprawy funkcji poznawczych. Zmniejsza również ryzyko rozwoju procesów neurodegeneracyjnych, takich jak demencja, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji.

Bibliografia:

  1. De Palma G., Collins SM., Bercik P., Verdu EF. The microbiota-gut-brain axis in gastrointestinal disorders: stressed bugs, stressed brain or both? J Physiol. 2014 Jul 15;592(14):2989-97
  2. Dinan, Timothy G.a; Cryan, John F.b. The impact of gut microbiota on brain and behaviour: implications for psychiatry, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2015
  3. Turnbaugh PJ., Ridaura VK., Faith JJ, Rey FE, Knight R., Gordon J. The effect of diet on the human gut microbiome: a metagenomic analysis in humanized gnobiotic mice, Sci Transl Med., 2009 11;1(6)
  4. https://www.everydayhealth.com/emotional-health/can-a-healthier-gut-boost-your-mood/
Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.