Leptyna – jakie czynniki wypływają na jej poziom?
- stres,
- rytm dobowy dnia,
- czas posiłku,
- aktywność fizyczna.
Utrzymując optymalną masę ciała, nasze komórki tłuszczowe powinny wytwarzać taką ilość danego hormonu, która współgra z zapotrzebowaniem energetycznym. System ten jednak czasami zawodzi i doprowadza do leptynooporności.
Leptynooporność – czym jest?
Nadmierna zawartość tkanki tłuszczowej i utrzymujące się wysokie stężenie leptyny przez długi czas przyczynia się do wywołania oporności na leptynę. Mózg nie odbiera sygnału sytości, który w prawidłowych warunkach powinien jednak hamować apetyt. Powoduje to częste lub ciągłe odczuwanie głodu, przez co jemy coraz więcej, a konsekwencją takiego stanu może być rozwój otyłości i zwiększenie zawartości tkanki tłuszczowej. Taki stan nazywany jest leptynoopornością. W takiej sytuacji mamy bardzo dużo leptyny, ale nasze receptory nie odbierają już sygnałów i leptyna cały czas rośnie, a nasze komórki nie reagują na nią. Często idzie w parze z dużym procentem tkanki tłuszczowej, ale za jej powstanie odpowiada również wiele innych czynników, w tym styl życia, czy nawet przyjmowanie niektórych leków.
Jak zdiagnozować leptynooporność?
Leptynooporność może być jedną z przyczyn braku efektów w procesie odchudzania. Jesz zdrowo, jesteś na diecie o ujemnym bilansie energetycznym, ćwiczysz pięć razy w tygodniu… a wciąż nie zauważasz pożądanych rezultatów? Odczuwasz ciągły głód? W takim razie wykonaj badanie stężenia leptyny we krwi. W przypadku wysokiego wyniku, bez wątpienia dobrze jest powtórzyć badanie z krwi 1-3 razy.
Co sprzyja pojawieniu się leptynooporności:
- nieodpowiednia dieta – uboga w produkty o wysokim indeksie sytości
- zbyt krótkie przerwy między posiłkami
- zbyt mała ilość snu, słaba jego jakość
- przewlekły stres, brak odpoczynku
- brak regularnego ruchu
Jak w takim razie temu zaradzić?
Podsumowując, leptynooporność można skutecznie wyprowadzić poprzez zmniejszenie poziomu zatłuszczenia organizmu i zmianę diety oraz stylu życia. Potrzebujesz dobrze zbilansowanej, odżywczej i sycące diety? Zależy Ci na zmianie swojej diety na lepszą? Skorzystaj z naszego cateringu dietetycznego Fit Kalorie!
Bibliografia:
- Gogga i wsp., Rola leptyny w regulacji metabolizmu tłuszczów i węglowodanów, Postepy Hig Med Dosw (online), 2011; 65: 255-262
- Góralska i wsp., Mechanizmy immunologiczne towarzyszące otyłości i ich rola w zaburzeniach metabolizmu, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 1384-1404
- Gruzdeva O. i wsp., Leptin resistance: underlying mechanisms and diagnosis, Diabetes Metab Syndr Obes. 2019; 12: 191–198.
- Zieba D. A. i wsp., Roles of leptin and resistin in metabolism, reproduction, and leptin
- Skowrońska B. i wsp., Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym, Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego Akademii Medycznej w Poznaniu, ISSN 1734–3321