Miód – barwa, a właściwości smakowe
Wygląd i smak miodu zależy od rodzaju kwiatu dostarczającego nektar, a także od warunków pogodowych w danym regionie. Miód o jaśniejszej barwie ma generalnie łagodniejszy smak, podczas gdy te o barwie bursztynowej są bardziej wyraziste. Najintensywniejszy smak mają miody o mocnych, wyraźnych barwach, takie jak te z gryki czy rdestowca.
Czy miód jest zdrowy?
Z punktu widzenia wartości odżywczych miód zawiera bardzo małe ilości witamin, minerałów, białek i przeciwutleniaczy. Oznacza to, że nie stanowi istotnego źródła tych składników w diecie człowieka.
Warto pamiętać, że miód jest głównie kombinacją glukozy i fruktozy – tych samych substancji, które składają się na biały cukier czy brązowy cukier. Skład miodu jest też podobny do innych słodzików z naturalnych źródeł, takich jak syrop z agawy i syrop klonowy. W porównaniu z cukrem białym miód jest słodszy, zawiera więcej kalorii oraz węglowodanów. Jedna łyżka stołowa miodu dostarcza około 60 kalorii i 17 g węglowodanów, podczas gdy 1 łyżka cukru pudru dostarcza 49 kalorii i 13 g węglowodanów.
Miód ma przewagę nad innymi słodzikami ze względu na jego właściwości antybakteryjne. Znajdują się w nim niewielkie ilości antyseptycznego nadtlenku wodoru. Z drugiej strony, miód jest powszechnym alergenem i może działać drażniąco u osób z nadwrażliwością. Miód może być zamiennikiem cukru w wielu posiłkach, jednak należy kontrolować jego ilość. Wybierając catering dietetyczny nie musisz się martwić, że zbyt duża zawartość tego produktu wpłynie negatywnie na Twoją dietę.
Jakie właściwości miodu wpływają na jego trwałość?
Te same substancje, które nadają miodowi właściwości antybakteryjne, sprawiają, że jest on wyjątkowo trwały i odporny na wszelkie rodzaje rozkładu. O ile słoik miodu jest szczelnie zakręcony, tak, aby nie dostała się wilgoć, można przechowywać miód przez nieograniczony czas w temperaturze pokojowej. Z czasem płyn zacznie gęstnieć i krystalizować się, ale nie jest to oznaką zepsucia, a jedynie naturalnego odkładania się cukru.
Miód – właściwości naturalnego, a sztucznego produktu
Niektóre produkty miodowe zakupione w supermarkecie mogą być silnie przetwarzane, a nawet rozcieńczane tańszymi słodzikami, takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy. Proces przemysłowego filtrowania usuwa z ostatecznego produktu pożyteczne pyłki i inne prozdrowotne składniki. Aby mieć pewność, że zakupiło się prawdziwy miód, najlepiej udać się do lokalnego pszczelarza. Warto również korzystać ze znanych i sprawdzonych produktów, które w swoim menu uwzględniają cateringi dietetyczne. Wybierz opcję najlepszą dla Ciebie!
Literatura:
- Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017;9(2):121-127. doi:10.4103/0974-8490.204647
- Bell SG. The therapeutic use of honey. Neonatal Netw. 2007;26:247–51.