PCOS | 12 stycznia 2024

Skuteczne zioła i przyprawy przy PCOS

Zioła i przyprawy mogą stanowić dodatek do terapii przy zespole policystycznych jajników (PCOS). Choć nie zastąpią trwałych zmian nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej i ewentualnej farmakoterapii, mogą pełnić rolę naturalnego wsparcia dla dietoterapii. Należy również mieć na uwadze ewentualne interakcje między ziołowymi preparatami a przyjmowanymi lekami. Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem klinicznym przed rozpoczęciem suplementacji ziołowej jest zawsze zalecana.

Image

Czarnuszka

Czarnuszka, znana także jako czarny kminek, zawiera tymochinon, silny przeciwutleniacz działający łagodząco na stres oksydacyjny w komórkach. Badania wykazują, że czarnuszka może obniżać poziom glukozy na czczo, hemoglobinę glikowaną, insulinooporność, a także wzrost poziomu insuliny po posiłku. Dostępna jest w postaci nasion, oleju (do stosowania na zimno) oraz ekstraktu. Można ją włączać do różnych potraw, na przykład posypując nią wierzch kanapki z hummusem.

Herbata miętowa

Mięta może być stosowana w terapii PCOS, ze względu na potencjał antyandrogenowy. Badania wskazują, że spożycie herbaty z mięty może korzystnie wpływać na objawy hirsutyzmu. Warto uwzględnić herbatę miętową w codziennej diecie, a porcja jaka jest zalecana, to 2 filiżanki dziennie. 

Kurkuma

Kurkumina, pochodząca z kurkumy, wykazuje liczne korzystne efekty, m.in. przeciwzapalne, a także hipoglikemiczne. Badania potwierdzają korzystny wpływ kurkuminy na masę ciała, kontrolę glikemii i poziom lipidów u kobiet z PCOS. Zaleca się łączenie kurkumy z pieprzem, aby zwiększyć jej wchłanianie.

Zielona herbata

Spożycie zielonej herbaty jest popularne na całym świecie i wykazuje liczne korzyści zdrowotne. Badania sugerują, że picie zielonej herbaty może prowadzić do utraty masy ciała, zmniejszenia insuliny na czczo i obniżenia poziomu testosteronu u kobiet z PCOS.

Kozieradka

Kozieradka może obniżać poziom glukozy i poprawiać wrażliwość na insulinę. Badania potwierdzają korzystne działanie kozieradki u pacjentek z PCOS, poprawiając funkcję jajników i przywracając regularność miesiączek. Warto stosować ją umiarkowanie, dodając do potraw orientalnych.

Imbir

Imbir, stosowany od tysiącleci w Azji, wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Badania sugerują, że może wpływać korzystnie na poziom glukozy, hemoglobinę glikowaną i wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Niepokalanek mnisi

Niepokalanek mnisi, wykorzystywany głównie przy PMS, może być skutecznym środkiem pomocniczym w leczeniu PCOS związanej z hiperprolaktynemią. Badania kliniczne potwierdzają korzystny wpływ na przywrócenie prawidłowego rytmu cyklu miesięcznego.

Siemię lniane

Siemię lniane może pomagać w obniżeniu insulinooporności, normalizacji poziomu glukozy, przywracaniu regularnych miesiączek i poprawie parametrów lipidowych. Można je dodawać do diety w postaci oleju lnianego lub świeżo zmielonych nasion.

Cynamon 

Badania naukowe wskazują, że cynamon może wspomagać regulację cyklu menstruacyjnego poprzez zwiększenie stężenia progesteronu w surowicy w fazie lutealnej. Wydaje się być obiecującą opcją terapeutyczną dla kobiet z PCOS, przyczyniając się do poprawy cykliczności miesiączkowej. Ponadto, spożywanie cynamonu wykazuje korzystny wpływ na parametry metaboliczne u pacjentek z PCOS, takie jak wskaźnik HOMA-IR, stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL i LDL, oraz triglicerydów. Warto zatem rozważyć regularne włączanie cynamonu do codziennej diety. 

Podsumowanie

Podsumowując, zioła i przyprawy mogą stanowić wartościowe wsparcie w terapii PCOS, jednak zawsze należy konsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem ich do codziennej diety, zwłaszcza przy jednoczesnym stosowaniu farmakoterapii.

Spróbuj naszej nowości – diety Sandry Kubickiej wspomagającej leczenie PCOS. 

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5441188/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28244612/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24813595/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29887901/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31980022/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528347/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32220355/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32151755/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719301/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33137599/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19585478/ 

 

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.