Promocja! -22% na wszystkie pakiety z kodem LISTOPAD22 🍁
00
dni
:
01
godz.
:
51
min.
:
48
sek.
DIETA | 14 października 2021

Trądzik – jaka dieta może złagodzić jego objawy?

Zmiany trądzikowe mogą towarzyszyć nam nie tylko podczas dorastania, ale również przez całe życie. Są uciążliwe i negatywnie wpływają na naszą samoocenę. Czy możemy je w jakiś sposób zredukować dietą? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym wpisie.

Image

Trądzik a dieta – co mają ze sobą wspólnego?

Trądzik jest schorzeniem wieloczynnikowym. Na jego powstawanie składają się czynniki wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Do wewnętrznych należy działanie hormonów, które powodują m.in. nadmierny łojotok. Na pojawianie się trądziku wpływają również negatywne bodźce zewnętrzne. Jest to działanie promieni słonecznych, zanieczyszczeń, ale także skutek nieprawidłowej diety. To, czym się żywimy, oddziałuje na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Od lat mówi się, że dieta bogata w cukry proste, a także tłuszcze zwierzęce i nabiał może powodować trądzik. Zatem chcąc dbać o swoją skórę od środka, należy wystrzegać się przede wszystkim:

  • słabej jakości słodyczy, napojów słodzonych,
  • wysokoprzetworzonej żywności,
  • nadmiernej ilości czerwonego mięsa,
  • produktów smażonych i z wysoką zawartością tłuszczu zwierzęcego,
  • mleka, serów, jogurtów pochodzenia krowiego.

Warto również wystrzegać się dużej ilości węglowodanów prostych (cukrów), np. w tradycyjnie przygotowywanych fastfoodach. Trądzik może dotyczyć od 80 do nawet 100 procent młodzieży – to oni są także częstymi bywalcami w barach szybkiej obsługi. Nic więc dziwnego, że czasem przez lata nie mogą się oni pozbyć swojego problemu ze skórą.

 

Dieta redukująca zmiany trądzikowe

Najlepsza dieta wpływająca pozytywnie na skórę powinna być bogata w błonnik i wodę – składniki działające zbawiennie na nasz organizm. Oczywiście, tak jak w każdym procesie zachodzącym w naszym ciele, tak i w walce z trądzikiem potrzebne są witaminy. Dlatego też w diecie przeciwtrądzikowej zalecane jest spożywanie m.in.:

  • surowych warzyw bogatych w witaminy i błonnik,
  • złożonych węglowodanów – pełnoziarnistego pieczywa, makaronów, kasz,
  • ryb morskich, a co za tym idzie zdrowych tłuszczów, w tym oliwy z oliwek, awokado, orzechów itp,
  • chudego mięsa.

Te wszystkie produkty znajdziemy w cateringu dietetycznym. Dodatkowo musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – woda i zbilansowana dieta to prosta droga do pięknej, zdrowej cery.

 

Jak widać, jesteśmy w stanie załagodzić objawy trądziku, stosując zdrową dietę. Warto także pamiętać, by eliminować ze swojego menu produkty, które mogą uczulać, powodować stan zapalny w organizmie, a także bezpośrednio wpływać na powstawanie niedoskonałości.

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.

Please add menu to "primary" location.