DIETA | 17 marca 2021

Dieta dobra dla mózgu: produkty, które usprawnią pamięć i koncentrację

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie konkretnych produktów, a zarazem dostarczanie związków chemicznych w nich obecnych ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Naukowcy udowodnili, że dieta ma wpływ nie tylko na zapobieganie różnym chorobom cywilizacyjnym, ale również oddziałuje na nasze samopoczucie i wydolność fizyczną. Co więcej coraz częściej mówi się, że niektóre produkty mogą usprawniać pracę mózgu. Czy jest tak w rzeczywistości? O tym kilka słów poniżej.

Image

Dieta dla mózgu – z czym to się je?

Mózg potrzebuje energii

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nasz mózg zużywa ok. 20-25% energii, którą dostarczymy organizmowi. Oznacza to, że działa on na wysokich obrotach i wymaga stałego dopływu wspomnianej energii. Główne paliwo dla mózgu stanowi glukoza. Stąd dla zapewnienia prawidłowego działania mózgu musimy dostarczać mu regularnie węglowodany. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że powinny to być węglowodany złożone, a nie węglowodany proste (powszechnie nazywane cukrami). Wynika to z tego, że węglowodany złożone zapewniają stały dopływ glukozy. Źródłem tych składników są pełnoziarniste produkty zbożowe (np. ryż brązowy, bułki graham, makaron razowy, pieczywo żytnie, kasza gryczana, płatki owsiane, otręby), a także nasiona roślin strączkowych (np. fasola, bób, soja, soczewica). Pamiętaj, że możesz skorzystać także z cateringu, który każdego dnia dostarczy pod Twoje drzwi zbilansowane posiłki. Włączenie tych produktów zdecydowanie poprawi pracę mózgu.

Co pomaga na koncentrację i pamięć?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak powinna wyglądać dieta na pamięć i koncentrację. Tak naprawdę powinna opierać się ona na podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Jednakże rzeczywiście istnieją produkty, które mogą szczególnie poprawiać nasze zdolności poznawcze. Do najważniejszych należą:

  • Orzechy – zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witamina E usprawniają pracę mózgu oraz chronią go przed uszkodzeniami
  • Tłuste ryby morskie (np. łosoś) – źródło omega-3, które poprawiają przepływ krwi przez mózg i ułatwiają powstawanie nowych neuronów
  • Gorzka czekolada – są w niej obecne flawonoidy, które wpływają korzystnie na rozwój neuronów i powstawanie naczyń krwionośnych w regionach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i koncentrację
  • Kawa – zwiększa wydajność pamięci, działa psychostymulująco
  • Zielona herbata – polifenole w niej zawarte poprawiają przetwarzanie pamięci
  • Owoce cytrusowe – usprawniają przepływ krwi przez mózg
  • Woda – prawdziwy pokarm dla mózgu! Niewielkie odwodnienie powoduje znaczne pogorszenie pamięci i zaburzenia koncentracji
  • Jaja – źródło lecytyny, która jest wykorzystywana do produkcji neuroprzekaźników

Nie masz pewności, czy Twoja dieta jest dobra dla mózgu, zbilansowana i zdrowa? Postaw na catering do Fit Kalorie. Nasi dietetycy dbają o to, by posiłki zawierały wszystkie niezbędne składniki do funkcjonowania organizmu. Zamów dzień próbny TUTAJ i przekonaj się, czy to wygodna opcja dla Ciebie.

Jeżeli Twoja codzienna aktywność jest związana z dużym wysiłkiem intelektualnym, to warto włączyć do swojej diety również zioła na koncentrację  – sprawdzą się tu m.in. różeniec górski, ashwagandha, ginkgo biloba i zeń-szeń.

Literatura:

  1. Altomare R. i wsp.: Feeding the brain: the importance of nutrients for brain functions and health. Progress in Nutrition, 2017, 19, 243-247.
  2. Gómez-Pinilla F.: Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nat Rev Neurosci., 2008, 9, 7, 568-578.
Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.