-15% na dietę Fit Mama z kodem FITMAMA💖
00
dni
:
13
godz.
:
55
min.
:
50
sek.
FAKTY I MITY | 10 czerwca 2022

Świeże warzywa czy mrożonki? Fakty i mity

Kiedy uwielbiasz sezonowe warzywa, mrożonki są zdrowym sposobem na zaspokojenie wymagań dotyczących pożywnych produktów spożywczych. Wbrew mitom, mrożone warzywa są niemal tak samo odżywcze, co świeże.

Image

Czy mrożonki są zdrowe? Tak, ale tylko odpowiednio przyrządzone

Warzywa z większym prawdopodobieństwem zachowają swoje wartości odżywcze, jeśli zamrozi się je natychmiast po zebraniu. Jeśli nie będą dostatecznie świeże stopniowo tracą wilgoć, a zawarta w nich skrobia i cukry zaczną się rozkładać. Warzywa przeznaczone do mrożenia zbiera się w szczytowej fazie dojrzałości, co pozwala zachować składniki odżywcze podczas procesu mrożenia.

W przemyśle warzywa przed zamrożeniem są myte, w razie potrzeby obierane i blanszowane. Blanszowanie usuwa brud, niszczy niektóre enzymy, które rozkładają składniki odżywcze. Zachowuje też świeżość poprzez krótkotrwałe wystawienie warzyw na działanie wrzącej wody lub parę przed zamrożeniem.

Warzywa zamrożone zaraz po zbiorze mogą w rzeczywistości zawierać więcej swojej pierwotnej wartości odżywczej niż te, które wytrzymują transport i długi okres przechowywania, zanim dotrą na Twój stół.

Składniki odżywcze w warzywach świeżych i mrożonych

Według American Council on Exercise (ACE) proces zamrażania nie zmienia znacząco zawartości minerałów, błonnika ani węglowodanów w warzywach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie mogą natomiast ulec degradacji podczas blanszowania.

Jeśli gotujesz mrożone warzywa w domu, może to również zmniejszać zawartość witamin. Witamina C, rozpuszczalny w wodzie przeciwutleniacz, który wspiera naturalną funkcję odpornościową i promuje zdrowy wzrost tkanek, może ulec rozkładowi podczas blanszowania lub gotowania. Tiamina i kwas foliowy — witaminy z grupy B, które przyczyniają się do zdrowego funkcjonowania serca i nerwów, produkcji krwi i utrzymania metabolizmu — mogą również ulec rozkładowi pod wpływem ciepła.

Jednak niektóre warzywa zachowują więcej pewnych związków po zamrożeniu. Według ACE mrożony groszek zawiera więcej beta-karotenu – pigmentu, który podczas trawienia zamienia się w witaminę A – niż groszek świeży.

Konserwanty w mrożonych warzywach?

Kupując mrożonki, sprawdź na etykiecie, czy zawierają one sód lub konserwanty. Chociaż warzywa mrożone zazwyczaj zawierają mniej sodu niż ich odpowiedniki w puszkach, niektóre marki mogą zawierać sól jako przyprawę.

Mrożone warzywa z dodatkiem sera lub sosów mogą być bogate w sód, tłuszcz i kalorie. Aby utrzymać ciśnienie krwi w zdrowym zakresie i chronić zdrowie układu krążenia, jedz mrożone warzywa z własnoręcznie przygotowanym zdrowym sosem!