Tłuszcze omega-3 to kluczowa rodzina tłuszczów wielonienasyconych. Istnieją trzy główne kwasy omega-3:
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) pochodzą głównie z ryb, dlatego czasami nazywane są morskimi omega-3.
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), znajduje się w olejach roślinnych i orzechach (zwłaszcza orzechach włoskich), nasionach lnu i oleju lnianym. Organizm ludzki generalnie wykorzystuje ALA jako źródło energii, a konwersja do EPA i DHA jest bardzo ograniczona.
Co sprawia, że kwasy omega-3 są wyjątkowe?
Kwasy omega-3 są integralną częścią błon komórkowych w całym ciele i wpływają na funkcję receptorów komórkowych w tych błonach. Stanowią punkt wyjścia do wytwarzania hormonów regulujących krzepnięcie krwi, skurcz i rozkurcz ścian tętnic oraz stany zapalne. Wiążą się również z receptorami w komórkach, które regulują funkcje genetyczne. Dzięki czemu wykazują szereg cech korzystnych dla naszego zdrowia.
Zdrowie serca
Kwasy omega-3 pomagają w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Zdrowie mózgu
Kwasy omega-3 są ważne dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych, a także pomagają w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Kondycja skóry
Zwiększają nawilżenie naskórka oraz na zmniejszenie występowania stanów zapalnych na skórze.
Regulacja stanu zapalnego
Zmniejszają stan zapalny w organizmie, który jest związany z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby autoimmunologiczne i choroby sercowo-naczyniowe.
Układ odpornościowy
Kwasy omega-3 wspierają układ odpornościowy, poprawiając funkcjonowanie białych krwinek i zwiększając odporność na infekcje.
Zdrowie oczu
DHA, jeden z kwasów omega-3, jest ważny dla zdrowia siatkówki oka i może pomóc w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej.
Podsumowując, kwasy omega-3 są niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Zaleca się, aby spożywać je regularnie, najlepiej poprzez dietę bogatą w ryby morskie, oleje roślinne, orzechy i nasiona. W przypadku braku możliwości spożywania wystarczającej ilości kwasów omega-3 z dietą, można rozważyć suplementację.
Nie masz czasu na zastanawianie się, czy spożywasz odpowiednią ilość kwasów omega-3? Wybierz naszą dietę WEGE PLUS! Gwarantujemy, że dostarczysz swojemu organizmowi wszystkiego, co najlepsze.
Bibliografia:
- Eilander A, Hundscheid DC, Osendarp SJ, Transler C, Zock PL. Effects of n-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation on visual and cognitive development throughout childhood: a review of human studies. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2007; 76:189-203.
- Balic A., Vlasic D., Zuzul K., Marinovic B., Mokos Z.B. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases. Int J Mol Sci 2020 Jan 23;21(3):741. doi: 10.3390/ijms21030741.
- Zhang, X., Ritonja, J. A., Zhou, N., Chen, B. E., & Li, X. (2022). Omega‐3 polyunsaturated fatty acids intake and blood pressure: a dose‐response meta‐analysis of randomized controlled trials. Journal of the American Heart Association, e025071.