Wpływ białka na organizm
Białko stanowi niezbędny składnik w diecie człowieka. Bez niego nasz organizm nie mógłby pracować poprawnie. Jakie są jego najważniejsze funkcje?
- Białko jest niezbędne do powstawania, wzrostu i regeneracji wielu komórek; ma to szczególne znaczenie w przypadku dzieci, osób starszych, osób aktywnych fizycznie (w tym zawodowych sportowców), pacjentów powracających do zdrowia po przebytych kontuzjach i operacjach
- Białko służy także do wytwarzania enzymów, które usprawniają przebieg tysięcy reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie; w ten sposób białko wpływa m.in. na procesy trawienne, skurcze mięśni, oddychanie, krzepnięcie krwi
- Białko pozwala zachować prawidłową gospodarkę kwasowo-zasadową, regulując pH ustroju
- Białko wpływa na odporność poprzez regulowanie wielu reakcji immunologicznych (np. występują one w postaci przeciwciał)
- Białka regulują homeostazę ustroju, ponieważ wchodzą w skład wielu hormonów
Jednakże na tym nie kończy się rola białka w organizmie. Mało kto wie, że białko dostarcza też energię – podobnie jak tłuszcze i węglowodany. Jeden gram białka jest źródłem ok. 4 kcal. Choć należy podkreślić, że organizm niechętnie korzysta z białka w celu pozyskiwania energii i robi to w ostateczności.
Jak ustalić zapotrzebowanie na białko?
Skoro już wiadomo, że białko jest nam potrzebne do życia, to powstaje pytanie – ile powinniśmy go spożywać? Zapotrzebowanie na białko jest uzależnione od wielu czynników, w tym m.in. od naszego wieku, płci, czy też stanu fizjologicznego.
Zgodnie z wytycznymi dla populacji Polski, dzienna podaż białka powinna wynosić:
- Dzieci (1-6 lat) – 1,17 g/kg masy ciała
- Dzieci i młodzież (7-15 lat) – 1,10 g/kg masy ciała
- Młodzież (16-18 lat) – 0,95 g/kg masy ciała
- Osoby dorosłe – 0,90 g/kg masy ciała
- Kobiety ciężarne – 1,20 g/kg masy ciała
- Kobiety karmiące piersią – 1,45 g/kg masy ciała
Według powyższych wytycznych, dla przykładu, osoba dorosła o masie ciała 70 kg powinna codziennie dostarczać średnio ok. 63 g białka. W tym miejscu warto dodać, że w naszej diecie powinny przeważać produkty zawierające białko pełnowartościowe (o odpowiednim składzie aminokwasowym). Do takich produktów należą m.in.: jaja, ryby, mięso, mleko, produkty mleczne. Nie chcesz codziennie zastanawiać się, czy dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka? Wybierz catering dietetyczny! Otrzymasz od nas zbilansowane, pełnowartościowe posiłki, które wystarczy tylko podgrzać. Sprawdź, czy dostarczamy do Twojej miejscowości TUTAJ.
Literatura:
- Wu G.: Dietary protein intake and human health. Food Funct., 2016, 7, 3, 1251-1265.
- Kreider RB. i wsp.: Protein for exercise and recovery. Phys Sportsmed, 2009, 37, 2, 13-21.
- Wu G.: Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids., 2009, 37, 1, 1-17.