Świąteczne przepisy na dania z NISKIM IG
Śledzie
Składniki:
- 500 g śledzia (filet)
- 300 g cebuli
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki ketchupu łagodnego (bez cukru)
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Odrobina gorczycy białej
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
- Na rozgrzanej patelni z olejem dusimy cebulę do miękkości, dodajemy także ksylitol.
- Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy ocet i ketchup, mieszamy, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
- Warstwowo układamy śledzie i sos w pojemniku, powtarzamy do zużycia składników.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak
Składniki (2 porcje):
- 28 g suszonych grzybów
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- Sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalewamy wodą na 30 minut, a następnie kroimy w paski.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i marchewkę, smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy grzyby i czosnek, następnie smażymy przez 2 minuty.
- Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, a także kaszę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 45 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy koperkiem przed podaniem.
Bigos wigilijny z ciecierzycą
Składniki (ok. 2 kg):
- 1 litr wrzącej wody
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- Sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kolendra
- puszka ciecierzycy lub grochu (1,5 szklanki, namoczone, ugotowane)
Sposób przygotowania:
- Namaczamy groch/ciecierzycę przez noc. Grzyby suszone zalewamy wodą i pozostawiamy na około godzinę lub całą noc. Alternatywnie, mrożone grzyby możemy rozmrozić przez noc. Gdy grzyby są gotowe, wrzucamy je do garnka z ciepłą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, wylewamy pierwszą wodę, zalewamy nową i gotujemy grzyby aż do uzyskania miękkości.
- W oddzielnym garnku przygotowujemy wodę na bigos, a następnie cebulę kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy cebulę na oleju/oliwie, dodając do niej miękkie posiekane grzyby. Dusimy wszystko razem. Do gotującej się wody dodajemy 3 łyżki oliwy oraz podsmażoną cebulę z grzybami. Całość doprawiamy według własnych upodobań.
- Kapustę przemywamy pod bieżącą wodą i siekamy. Wkładamy ją do garnka z przygotowanymi wcześniej przyprawami i gotujemy wszystko przez około godzinę.
- Na koniec dodajemy odsączoną ciecierzycę lub wcześniej przygotowany groch/ciecierzycę.
Sernik tofu z makiem
Składniki (tortownica ok. 26 cm):
Masa serowa:
- 750 g tofu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy
- 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Spód:
- Ciasteczka owsiane (ok. 150 g)
- 1 łyżka oliwy
Masa makowa:
- 250 g maku
- 1/4 szklanki erytrytolu
- 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego
- 1 zapach migdałowy
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp.
Przygotowanie:
- Mak namaczamy przez około 2-3 godziny w garnku, a następnie delikatnie podgrzewamy przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy go na około 30 minut, a następnie odcedzamy na gazie, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przystępujemy do przygotowania tortownicy, którą wykładamy papierem.
- Teraz koncentrujemy się na spodzie sernika. Na dnie układamy warstwę ciasteczek owsianych, które wcześniej rozdrobniamy w blenderze. Dodajemy erytrytol, przyprawy, wodę i oliwę, a następnie układamy tę mieszankę na dnie tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
- Kiedy mak już wystygł, mielimy go trzy razy. W trakcie mielenia dodajemy erytrytol. Po zmieleniu dodajemy siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. W osobnej misce miksujemy tofu przy użyciu blendera, dodając do masy serowej pozostałe składniki, na końcu wlewamy mleko.
- Po przygotowaniu masy z tofu, wylewamy połowę do wcześniej przygotowanej tortownicy. Następnie układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy ją łyżką. Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Całość pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
Wesołych Świąt!
Życzę Ci spokojnych Świąt pełnych smaku i zdrowych potraw, nasze świąteczne przepisy z pewnością Ci w tym pomogą! W nowym roku planujesz wprowadzić zdrowe nawyki? Zacznij od zbilansowanej diety.