ZDROWA DIETA | 27 października 2023

Dieta Low Carb – co jeść, a czego unikać?

Low Carb jest popularnym podejściem żywieniowym, które cieszy się uznaniem zarówno wśród tych, którzy pragną schudnąć, jak i tych, którzy dążą do poprawy zdrowia. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą LOW CARB, to ten poniższy poradnik jest dla Ciebie. Zapoznaj się z nim i zyskaj wiedzę na temat zasad tej diety.

Image

Low Carb, to dieta niskowęglowodanowa poniżej 150 g węglowodanów dziennie (około 26% energii w diecie). To strategia żywieniowa opierająca się na obniżonej zawartości węglowodanów na korzyść zwiększonej podaży tłuszczu oraz białka. 

Dlaczego warto wybrać dietę Low Carb?

Korzyści diety Low Carb

Skuteczność w utracie wagi

Zastosowanie diety Low Carb wspomaga proces odchudzania. Białko i tłuszcze wykazują znacznie większą zdolność sytości niż węglowodany, co sprawia, że posiłki oparte na tych składnikach zaspokajają uczucie głodu na dłużej, nawet przy spożywaniu mniejszych porcji. Z tego powodu osoby stosujące dietę low carb często zgłaszają mniejszą potrzebę podjadania między posiłkami.

Ograniczenie węglowodanów może mieć również działanie diuretycznie (odwadniające) w wyniku którego nasz organizm traci wodę oraz sód. W rezultacie, w początkowej fazie redukcji waga może spadać, głównie z powodu utraty nadmiaru płynów z organizmu.

Poprawa kontroli glukozy i insuliny

Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejsza gwałtowne wahania poziomu glukozy, co korzystnie wpływa na kontrolę insuliny. To jest szczególnie istotne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

Poprawa parametrów kardiometabolicznych

Dieta low carb może przyczynić się do obniżenia poziomu triglicerydów, zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL oraz zmniejszenia stężenia „złego” cholesterolu LDL. Te zmiany mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Poprawa zdrowia skóry

Niektóre badania wskazują, że dieta low carb śródziemnomorska może wpłynąć pozytywnie na zdrowie skóry, zmniejszając występowanie trądziku oraz stanów zapalnych skóry.

Co jeść na diecie Low Carb?

Zalecane:

  • produkty zbożowe: chleb żytni na zakwasie, kasza (jaglana, pęczak, gryczana), ryż (brązowy, basmati, dziki), komosa ryżowa, makaron (pełnoziarnisty, ryżowy), a także otręby (w ograniczonej ilości),
  • produkty mleczne: jogurt, twaróg, sery i inne produkty mleczne,
  • jaja,
  • mięso: drób (kurczak, indyk, kaczka, gęś), wołowina, jagnięcina,
  • ryby i owoce morza: łosoś, śledź, sardynki, makrela, tuńczyk, karp, flądra, krewetki, małże, kalmary, homar,
  • owoce o niskiej zawartości cukru: jagody, maliny, cytrusy, truskawki, śliwki, a także wiśnie,
  • awokado,
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów: szpinak, brokuły, szparagi, papryka, cukinia, sałata, ogórek, kalafior, pomidor, oliwki, kapusta, bakłażan, brukselka, 
  • mięso i ryby,
  • orzechy, pestki i nasiona: włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne, migdały, pecan, makadamia, kokos; siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, nasiona słonecznika,
  • oleje: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek.

Czego nie jeść na diecie Low Carb?

Przeciwwskazane:

  • produkty zbożowe: pszenny chleb, makaron pszenny, płatki śniadaniowe, krakersy,
  • mięso: tłuste gatunki mięs, wysoko przetworzone produkty mięsne, 
  • produkty mleczne: ograniczenie produktów mlecznych z wysoką zawartością węglowodanów, dosładzanych cukrem,
  • owoce: ograniczenia dotyczą o wysokiej zawartości cukru: banany, mango, ananas, gruszki, jabłko,
  • warzywa; ograniczenia dotyczą warzyw o wysokiej zawartości węglowodanów: marchew, burak, kukurydza, ziemniak, batat, 
  • mięso i ryby: przetwory mięsne i rybne z dodatkiem cukru, mąki i innych dodatków wysokowęglowodanowych, 
  • nasiona roślin strączkowych,
  • cukier, syropy słodzące, miód, słodzone napoje, słodycze, żywność przetworzona zawierająca dużą ilość cukru dodanego, a także produkty piekarnicze (ciasta, ciasteczka).

Dla kogo?

Może być stosowana przez osoby które chcą…

zrzucić zbędne kilogramy, poprawić kondycję skóry, obniżyć stany zapalne w organizmie, zrzucić nagromadzoną, zatrzymaną wodę, ustabilizować gospodarkę cukrową (insulinooporność, hiperinsulinemia, PCOS), zapanować nad uczuciem głodu zyskując przyjemne uczucie sytości, wyeliminować tzw. “ciągi” na słodycze, a także zwiększyć poziom energii.

Nie jest zalecana w przypadku osób…

po resekcji pęcherzyka żółciowego, z chorobami trzustki, wątroby, z hipoglikemią reaktywną z kamicą nerkową lub z zaburzeniami trawienia. 

Jeśli masz pomysłu, co jeść na diecie niskowęglowodanowej, to koniecznie musisz sięgnąć po naszą dietę Low Carb.

Nasze dania są specjalnie skomponowane z myślą o zdrowiu i ogólnym samopoczuciu. Dbałość o smak sprawia, że przejście na zdrową dietę jest o wiele łatwiejsze, ponieważ nasze posiłki nie tylko korzystnie wpływają na organizm, ale również są wyjątkowo pyszne! 

 

Image
Image

Autorka tekstu: mgr Klaudia Kubrak

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Pasjonatka zdrowego stylu życia. Propagatorka dobrej relacji z jedzeniem. Pragnie udowodnić, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do lepszego samopoczucia.