Mit – olej najzdrowszy do smażenia
Olej kokosowy składa się nawet w 90% z tłuszczy nasyconych, których nadmierne spożycie jest powodem zwiększenia ryzyka chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy. Eksperci zalecają spożywać codziennie najwyżej 13 g tego typu tłuszczów, a dodatkowo osoby zagrożone chorobami serca, z nadciśnieniem czy wysokim poziomem LDL („złego” cholesterolu) powinny wykluczyć olej kokosowy z diety.
Fakt – olej kokosowy jest dobry do smażenia, jeśli jesz mało smażonych potraw
Być może olej kokosowy nie jest najzdrowszy, ale za to jest dobrym olejem do smażenia. Ma wysoki punkt dymienia (około 200 stopni Celsjusza), co sprawia, że jest stabilny i nie utlenia się. Dodatkowo, w przeciwieństwie do oliwy z oliwek, ma neutralny smak.
Nie jest to jednak olej polecany miłośnikom domowej polskiej kuchni, ze smażonym, panierowanym mięsem podawanym trzy razy w tygodniu. Z olejem kokosowym bardzo łatwo przesadzić, jeśli jednak ktoś smaży niewiele, unika panierek, w które nasiąka olej i nie przyjmuje dużo tłuszczów nasyconych z innych źródeł, może docenić jego walory.
Półprawda – olej kokosowy pomaga schudnąć
Sam olej kokosowy nie pomaga schudnąć, ale olej MCT, wyrabiany z kokosowego, już tak.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają pewne właściwości wspomagające odchudzanie. Jednakże, w słoiku z olejem kokosowym kupionym w lokalnym markecie takich kwasów tłuszczowych jest niewiele, tylko ok. 15%. Z oleju kokosowego (oraz kilku innych składników) można za to stworzyć olej MCT, który składa się praktycznie z samych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Warto także pamiętać, że niezależnie od ewentualnych właściwości, kwasy tłuszczowe są bardzo kaloryczne. Jeśli ktoś liczy na utratę zbędnych kilogramów – powinien brać to pod uwagę i zastanowić się nad wyborem cateringu dietetycznego. Specjaliści zadbają o Twoją dietę, a Ty nie będziesz musiał martwić się codziennym liczeniem kalorii. Sprawdź menu i zamów już dziś!
Literatura
- Wallace TC. Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2):97-107. doi: 10.1080/07315724.2018.1497562. Epub 2018 Nov 5. PMID: 30395784.
- Swift LL, Hill JO, Peters JC, Greene HL. Medium-chain fatty acids: evidence for incorporation into chylomicron triglycerides in humans.Am J Clin Nutr. 1990; 52:834–836. doi: 10.1093/ajcn/52.5.834
- Harris M, Hutchins A, Fryda L. The impact of virgin coconut oil and high-oleic safflower oil on body composition, lipids, and inflammatory markers in postmenopausal women.J Med Food. 2017; 20:345–351. doi: 10.1089/jmf.2016.0114.